Potrivit legii, suspendarea plății pensiei se face începând cu luna următoare celei în care cel pensionat anticipat obține venituri din salarii. Legea pensiilor vorbește despre venituri din activități pe bază de contract individual de muncă, așa că nu contează dacă acesta e cu normă întreagă sau part time.
Pe de altă parte, la articolul 118, actuala lege a pensiilor stabilește că, printre alții, beneficiarii pensiilor anticipate sau anticipate parțial pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente (dar nu și cele obținute în baza unui contract individual de muncă), activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.
În plus, actuala versiune a Legii pensiilor dă posibilitatea cumulării pensiei anticipate sau anticipate parțial cu alte venituri, cu excepția celor salariale sau provenite din funcții elective, indiferent de nivelul acestora.
După cum apare în Codul fiscal, activitate dependentă este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri. În același timp, Codul fiscal definește activitatea independentă ca orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin patru dintre următoarele criterii:
- dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
- dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
- riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
- activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
- activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/ sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
- face parte dintr-un corp/ ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate;
- dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane.
Conform viitoarei legi a pensiilor, în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată. Astfel, din 2023, în loc de pensie anticipată și pensie anticipată parțială, vom avea doar pensia anticipată. Practic, se va renunța la pensia anticipată fără penalizări și se va păstra numai cea cu penalizări.
Comentarii articol (4)