ACCES PREMIUM
De ce premium?
Contestații fiscale: Firmele trebuie să conteste cuantumul dobânzii, atunci când există o greșeală, nu modul de calcul
Deși, de la 31 martie 2022, activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale ar urma să se mute de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la Ministerul Finanțelor (MF), până atunci, structurile din cadrul ANAF se ocupă de contestațiile fiscale, potrivit legislației în vigoare. Astfel, pentru a preîntâmpina soluții diferite din partea organelor fiscale, contribuabilii trebuie să țină cont că e important să menționeze concret ceea ce contestă, potrivit reprezentanților Direcţiei Generale de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF. Mai exact, dacă se are în vedere cuantumul dobânzii, de exemplu, acest lucru trebuie specificat în mod clar, nefiind suficientă mențiunea conform căreia modul de calcul aplicat inițial nu a fost corect.
Articolul continuă mai jos
Dacă
odată cu trecerea, de la ANAF la MF, a activității de soluţionare a contestaţiilor fiscale,
aplicarea unitară a legislației fiscale se va putea face mai ușor, până atunci mai pot apărea soluții neunitare în acest sens. Totuși, pentru a preîntâmpina astfel de situații,
contribuabilii trebuie să aibă în vedere cum formulează contestațiile fiscale, pentru ca solicitările lor să fie cât mai clare pentru organele fiscale, iar soluțiile să fie pe măsură, potrivit lui
Alin Ghiurca, Director General al Direcţiei Generale de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul
ANAF, care a participat joi la o
conferință organizată de specialiștii de la
EY Romania.
“
În practică, organe diferite de soluționare a contestațiilor dau soluții diferite asupra aceluiași subiect. Ne-am confruntat cu multe situații în acest sens”, a sesizat
Stela Andrei, Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale,
EY România, în cadrul conferinței amintite.
În acest sens, a oferit drept exemplu o speță privind acordarea de dobânzi pentru întârzierea la rambursarea TVA, în cadrul căreia un organ fiscal din teritoriu a dispus plata dobânzii de 0,02% pentru o perioadă fiscală în care se aplica, conform legii, un alt nivel de dobândă.
Pentru asigurarea unei jurisprudențe unitare, a unei coordonări a direcțiilor teritoriale de soluționare a contestațiilor și pentru eliminarea apariției unor astfel de discrepanțe până la mutarea soluționării contestațiilor de la ANAF la MF, conducătorii direcțiilor teritoriale trebuie să verifice cum au fost soluționate spețe similare, toate deciziile fiind cunoscute intern, a punctat Alin Ghiurca.
“
Noi am fost în permanență preocupați de emiterea unor soluții unitare de către toate structurile care soluționează contestații” și se iau măsuri în acest sens, a adăugat Alin Ghiurca. Cu toate acestea, în practică pot apărea tot felul de situații de acest gen.
De asemenea, “
există posibilitatea (...) să conteste modul de calcul, dar nu și aplicarea unui anumit procent (...) e o nuanță”, astfel că e foarte important să se menționeze exact în sesizare ori de câte ori, să zicem, contestația se face din pricina unui cuantum al dobânzii aplicat greșit de către organul fiscal.
Cumva, după cum a precizat Directorul General al Direcţiei Generale de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF,
ține de contribuabil să fie diligent și să învestească organele fiscale ca, prin contestație, să verifice punctual ceea ce doresc. Fără această mențiune clară privind cuantumul dobânzii, se poate constata că modul de calcul e corect, deși cuantumul a fost eronat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.