- indemnizația aferentă CM1 se calculează numai pentru zilele cuprinse între data începerii și data începerii CM2;
- indemnizația aferentă CM2, a cărui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a CM1, se calculează în mod corespunzător, pentru toate zilele cuprinse până la finalul lui.
De exemplu, dacă are un salariat se află în incapacitate temporară de muncă, pentru boli obișnuite, iar în interiorul perioadei de valabilitate a primului concediul medical este carantinat sau izolat, ca urmare a unei decizii emise de direcția de sănătate publică, el va primi un alt concediu medical, de carantină sau de izolare. În cazul de față, pentru primul CM, angajatorul suportă din banii proprii primele cinci zile de incapacitate temporară de muncă, restul urmând să fie decontați de la stat, în timp ce pentru carantină sau izolare, indemnizația medicală se recuperează integral de la stat.
Util: Ce tipuri de concedii medicale se decontează integral de la stat
Stagiul minim de asigurare de șase luni din ultimele 12 luni nu este necesar pentru concediile medicale acordate pentru risc maternal, carantină, izolare, urgențe medico-chirurgicale, tuberculoză, cancer și SIDA.
Nici în cazul concediilor medicale eliberate ca urmare a unor accidente de muncă nu este necesară îndeplinirea stagiului de cotizare de șase luni. Mai multe detalii despre cuantumul și decontarea indemnizației concediului medical pentru accident de muncă găsiți în acest articol.
În cazul în care salariatul nu îndeplinește stagiul minim de asigurare pentru unul sau ambele tipuri de CM-uri, angajatorul va folosi concediul medical sau adeverința medicală primite de salariat pentru a motiva absența acestuia de la locul de muncă. Dacă își permite, angajatorul poate plăti indemnizația aferentă CM-urilor, dacă dorește, însă nu există o obligație legală în acest sens, pentru acești bani neputând să ceară decontarea de la casa de sănătate.
Totuși, angajatorii nu pot refuza plata concediilor medicale pentru care este îndeplinită condiția stagiului minim sau pentru cele care nu necesită cele minim șase luni, chiar dacă decontările de la stat se fac foarte greu. Din vara anului trecut, amenzile pentru neplata CM-urilor au fost majorate.