OUG 158/2005 prevede că indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din prima până în a cincea zi de incapacitate, urmând ca sumele aferente restului perioadei să se solicite la CNAS pentru a fi plătiți din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Încă din vara lui 2021, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) este acordat în două etape, prima dintre ele neputând depăși patru zile calendaristice, dacă certificatul este semnat de medicul de familie. Dacă, în schimb, concediul inițial este acordat de medicul de specialitate din ambulatoriu, concediu medical de incapacitate temporară de muncă poate avea o limită de 15 zile calendaristice.
O excepție de la regula celor cinci zile prezentată anterior, este că, în cazul accidentelor de muncă, doar primele trei zile sunt suportate de firmă, restul se decontează de la casele teritoriale de pensii. Află care este cuantumul indemnizației pentru concediul medical acordat ca urmare a unui accident de muncă și cum se plătește din acest articol.
Totuși, există o serie de CM-uri care se suportă integral din bugetul FNUASS - mai exact, se plătesc de către angajator, urmând ca acesta apoi să ceară decontarea la CNAS. Este vorba de concediile medicale pentru carantină, izolare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, cele pentru risc maternal, concediul de maternitate (sarcină și lăuzie).
Concediile medicale pentru carantină și izolare, introduse ca urmare a Legii 55/2020, se acordă fără a fi necesară îndeplinirea stagiului minim de asigurare de șase luni, iar cuantumul indemnizației este de 100% din baza de calcul ce reprezintă veniturile brute lunare din ultimele șase luni din ultimele 12 luni. Asta înseamnă că indemnizația aferentă unui astfel de CM va fi acordată și celor care sunt angajați de mai puțin de șase luni în cadrul companiei.
Regulile de acordare se regăsesc tot în OUG 158/2005 și prevăd că aceste tipuri de indemnizații medicale se recuperează integral din FNUASS.
Și concediul medical ce se poate acorda pentru îngrijirea copilului bolnav până la șapte ani sau până la vârsta de 18 ani în cazul copilului cu afecțiuni recurente sau a copilului cu handicap se decontează integral de la stat.
Duratei acestui concediu nu i se aplică noile reguli privind acordarea concediului inițial, schimbare aplicată din august 2021 CM-urilor pentru incapacitatea temporară de muncă. Totuși, durata maximă a acestui tip de concediu medical este de 14 zile calendaristice pe lună, dacă este acordat de medicul de familie, sau de 30/31 de zile calendaristice, dacă medicul de specialitate din ambulatoriu sau spital este cel care semnează certificatul medical. Prevederile se regăsesc în normele de aplicare ale OUG 158/2005, respectiv în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.
Cuantumul indemnizației acordate pentru perioada în care este eliberat CM-ul pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni, fiind obligatorie îndeplinirea stagiului de asigurare de minim șase luni muncite în timpul ultimelor 12 luni. Acest tip de concediu nu poate depăși 45 de zile calendaristice într-un an decât în anumite condiții.
Un alt concediu medical ce se plătește de angajator și apoi e decontat integral din FNUASS este cel pentru riscul maternal. Cuantumul indemnizației este de 75% din baza de calcul și se acordă fără stagiu de asigurare.
Durata maximă a concediului medical pentru risc maternal este de 120 de zile, ce poate fi acordat în integrime sau pe bucăți de perioade, de către medicul de familie sau de medicul specialist, conform prevederilor OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.
Concediul de maternitate de 126 de zile, ce cuprinde o perioada de 63 de zile calendaristice de sarcină, înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, după naștere, se recuperează, de asemenea, integral din FNUASS.
Indemnizația aferentă acestui tip de concediu medical este 85% din baza de calcul, iar ea trebuie plătită de angajator doar dacă este îndeplinit criteriul stagiului de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Comentarii articol (1)