Din 1 august, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), concediile medicale pentru incapacitate de muncă se acordă, în mod obligatoriu, în mai multe etape, iar medicii care le semnează trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii. Totuși, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și cele acordate în cazul riscului maternal nu se supun acestor reguli și se pot acorda într-o singură etapă și fără să fie necesară întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.
Concret, Ordinul comun al MS și CNAS nr. 1.398/729/2021 stabilește că, începând din această lună, concediile medicale pentru incapacitate de muncă (pentru boli obișnuite) se acordă în mai multe etape, indiferent de medicul care le semnează: medic de familie sau specialist din ambulatoriu.
Totodată, medicii care semnează certificatul de concediu medical, fie că vorbim despre un medic de familie sau un specialist din ambulatoriu, trebuie să întocmească
un plan de urmărire a bolii, în care sunt notate, printre altele, prescripțiile medicale, un eventual regim alimentar și evoluția, per ansamblu, a stării de sănătate a pacientului.
Totuși, noile reguli nu se aplică unor tipuri de concedii medicale. Este vorba, mai exact, despre
concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, dar și despre cele ce se dau în cazul riscului maternal, care pot fi acordate într-o singură etapă.
În plus, pentru concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau cele acordate în cazul riscului maternal
nu este necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.
Excepția de la întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii se aplică și în cazul eliberării certificatelor de concediu medical
pentru unele boli speciale, cum sunt bolile cardiovasculare, SIDA, neoplaziile și tuberculoza, pentru urgențe medico-chirurgicale, pentru boli infectocontagioase din grupa A și pentru boli infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, dar și în situația celor internați în spital.
Ordinul comun nr. 1.398/729/2021 a introdus și alte schimbări în domeniul concediilor medicale. Printre altele, de-acum, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă
are, în primă fază, patru zile calendaristice, în cazul în care certificatul este acordat de
medicul de familie. Totodată, durata concediului medical acordat de medicii de familie într-un an
nu mai poate depăși 28 de zile.
Pe de altă parte, dacă este acordat de către un
medic specialist din ambulatoriu, concediul medical poate fi, în prima etapă, de
cel mult 15 zile calendaristice. Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital poate prelungi concediul medical până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an.
Comentarii articol (3)