OUG nr. 74/2021 a introdus, de la 1 august, monitorizarea de către medici a persoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite). Ca să pună în aplicare modificarea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a adoptat un ordin care stabilește cum anume se face această monitorizare. E vorba, mai exact, de Ordinul comun nr. 1.398/728/2021, apărut vineri în Monitorul Oficial și în vigoare deja.
Medicii vor face o evaluare inițială și apoi vor urmări evoluția bolii, însă planul de evoluție a bolii nu va fi întocmit pentru toate categoriile de pacienți în concediu medical. În recentul ordin CNAS găsim trei mari excepții:
„Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale prevăzute la art. 13 alin. (3), pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu nu au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii”.
Dacă ne uităm pe lista bolilor infectocontagioase din grupa A vom regăsi, de exemplu, COVID-19, infecţia HIV, tuberculoza, poliomielita, febra galbenă și malaria.
În fapt, evoluția bolii va fi urmărită îndeaproape tocmai pentru a vedea dacă se impune sau nu prelungirea concediului medical. Bine de știut că, potrivit noilor prevederi, de la 1 august, cei care își iau concediu medical doar la unul dintre angajatorii pentru care lucrează și la ceilalți, nu, riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei.
Comentarii articol (0)