În vară, regulile acordării concediului medical au suferit schimbări majore, printre altele, acum fiind aplicabile sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori și care figurează cu concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei. Totodată, din acest an, cei aflați în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă sunt monitorizați de medici, pentru recuperarea capacității de muncă și a revenirii în activitate.
1. Legislația privind concediile medicale, modificată radical în vară. Sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori și care figurează cu concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei, dar și monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă sunt doar câteva dintre schimbările ce au apărut, din august, în privința concediilor medicale.
2. Cum îi monitorizează medicul de familie pe cei aflați în concediu medical. Medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde mai multe informații. Concret, planul de urmărire a evoluţiei bolii va conține două etape de evaluare. În prima dintre ele se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale (prescripție medicală, dacă e nevoie de un regim alimentar etc. În cea de-a doua etapă, care înseamnă, de fapt, urmărirea evoluţiei bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică, de indicațiile medicale din această fază, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri.
3. Pentru monitorizarea în concediul medical, salariații sunt consultați, de principiu, la cabinet. Respectarea planului de urmărire a este urmărită de medici în cadrul unor consultații acordate pacienților la cabinet, dar, în cazuri speciale, acest lucru se poate face și prin consultații la domiciliu sau la distanță.
4. Nu toți cei care intră în concediu medical vor fi monitorizați de medici pentru a vedea evoluția bolii. Planul de evoluție a bolii ce va trebui întocmit de medici pentru a vedea dacă angajatul are nevoie de mai multe zile de concediu medical nu e obligatoriu în toate cazurile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. De exemplu, nu este necesar pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A (COVID-19, infecţia HIV, tuberculoza, poliomielita, febra galbenă și malaria) sau pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării.
5. Concediul medical primit de la medicul specialist poate fi, în primă fază, de cel mult 15 zile. Din acest an, cei care cer medicilor specialiști din ambulatoriu concediu medical pentru incapacitate de muncă (pentru boli obișnuite) pot obține, în primă fază, un certificat valabil pentru cel mult 15 zile calendaristice. Pe de altă parte, concediul medical luat de la medicul de familie poate avea, în primă etapă, cel mult patru zile.
6. Durata concediului medical acordat de medicii de familie nu mai poate depăși 28 de zile într-un an. Durata cumulată a concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) pe care le poate primi o persoană de la medicul de familie într-un an s-a redus, din vară, de la 30 la 28 de zile. După ce această limită e atinsă, concediul medical se poate lua doar de la medicii curanți.
7. Cei fără contract de muncă se pot asigura individual pentru concedii medicale după reguli noi. Concret, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor care nu au venituri din salarii, însă care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare aferente ultimelor șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.
Comentarii articol (1)