Războiul dus de Rusia în Ucraina, cu ajutorul celor din Belarus, și sancțiunile economice aplicate în acest context pot afecta activitatea anumitor companii, atenționează reprezentanții Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR). Deoarece pot apărea efecte atât asupra continuității activității, cât și asupra situațiilor financiare anuale și raportului de audit, Camera a venit recent cu recomandări pentru auditorii financiari și firmele de audit.
„Starea de război din Ucraina și măsurile restrictive impuse pentru Rusia și Belarus de Uniunea Europeană conduc implicit la afectarea funcționării normale a activităților economice și financiare, cu impact direct asupra mecanismelor financiare, care pot conduce la dificultăți de gestionare a riscurilor și asigurarea/menținerea condițiilor normale de desfășurare a activității entităților/companiilor din multe domenii de activitate. Față de această situație, atât persoanele responsabile cu guvernanța, cât și auditorii financiari sau firmele de audit trebuie să acorde o importanță sporită analizei expunerii la riscul de continuitate a activității, a implicațiilor asupra situațiilor financiare anuale și, implicit, asupra raportului de audit”, scrie în
documentul publicat de CAFR.
În primul rând, trebuie urmărit
impactul asupra condițiilor de piață și dacă sunt afectate situațiile financiare aferente exercițiului financiar încheiat la 31 decembrie 2021, în special privind aplicarea principiului continuității activității. Totodată, dacă exercițiul financiar este diferit de anul calendaristic, trebuie verificat dacă războiul a început în cursul său (invazia Rusiei a fost declanșată pe 24 februarie 2022) și dacă trebuie făcute ajustări la sumele din situațiile financiare (deprecierea activelor, estimarea valorilor juste, ajustările de depreciere etc.).
În al doilea rând, o atenție deosebită trebuie să existe cu privire la
riscul sporit de atacuri cibernetice. Auditorii și firmele de audit trebuie să discute cu conducerea dacă se fac modificări la evaluarea acestui risc și dacă, drept urmare, se fac schimbări la procese, structuri și măsuri de protecție. Acest aspect ar trebui avut în vedere în special de entitățile care pot fi expuse unui risc ridicat de atac cibernetic (de exemplu, firmele care oferă servicii bancare sau financiare, companiile aeriene, de energie sau de transport). Dacă apar incidente de securitate, auditorii trebuie să fie implicați în gestionarea lor pentru a evalua efectele din perspectiva auditului financiar.
În al treilea rând, sursa citată scrie că trebuie avute în vedere alte informații ce însoțesc situațiile financiare, cum ar fi
raportul administratorilor. Se poate include o descriere a riscurilor generate de război și/sau perspectiva economică actuală.
Implicațiile economice ale invaziei ruse pot să includă, printre altele, variații și/sau creșteri ale prețurilor pentru aprovizionarea cu energie, creșterea prețurilor la alimente și metale, intensificarea atacurilor cibernetice, creșterea costurilor împrumuturilor sau limitarea accesului la finanțare. Aceste implicații, scriu cei de la CAFR,
pot afecta situațiile financiare la elementele ce țin de valoarea stocurilor, creanțelor și datoriilor, valoarea fondului comercial și a activelor necorporale, penalități contractuale pentru nerespectarea termenilor și condițiilor.
„Acest context, pe de o parte, crește responsabilitatea persoanelor din guvernanța companiilor pentru o evaluare cât mai realistă a capacităţii de asigurare a continuităţii activității și a implicațiilor asupra informațiilor prezentate în situațiile financiare și, pe de altă parte, determină revizuirea riscului de audit și, după caz, includerea în raportul de audit a informațiilor relevante cu privire la acest aspect. Autoritățile guvernamentale, participanții la bursă, investitorii, partenerii de afaceri au nevoie de informații detaliate, specifice fiecărui domeniu de activitate, pentru a putea lua decizii economice. Față de această situație, este necesar să atragem atenția asupra importanței care trebuie acordată de către auditorii financiari expunerii la riscul de audit, mai ales prin prisma implicațiilor directe asupra respectării principiului continuității activităţii de către societățile auditate, cu referință directă la prezentarea situațiilor financiare la 31 decembrie 2021”, este explicat în documentul pus la dispoziție de CAFR.
Prin urmare, se recomandă auditorilor și firmelor de audit
să analizeze cu mare atenție impactul riscului de continuitate a activității și implicațiile asupra aplicării principiului continuității la elaborarea situațiilor financiare supuse auditării. Acest sfat este valabil indiferent dacă e vorba de entități publice sau private. Totodată, specialiștii trebuie să aibă în vedere și documentarea corespunzătoare a activităţii desfăşurate în evaluarea amenințării la adresa continuității activității (aspecte precum factorii de risc care limitează continuitatea activității în condiții normale pentru cel puțin 12 luni de la data încheierii exercițiului financiar, suficiența măsurilor luate de conducerea entității auditate pentru diminuarea riscului de continuitate a activității, evaluarea continuării activității prin analiza evenimentelor ulterioare încheierii perioadei de raportare).
„ISA 560 «Evenimente ulterioare» impune includerea în situațiile financiare anuale de la 31 decembrie 2021 ale entităților direct afectate a unor note informative detaliate despre impactul acestei situații asupra societății şi cu privire la aplicarea principiului continuității activităţii în elaborarea situațiilor financiare anuale. Astfel, utilizatorii situațiilor financiare pot să evalueze implicațiile sau pot să conștientizeze efectele asupra entității în sine și a economiei în general”, scriu cei de la CAFR.
În încheiere, reprezentanții corpului profesional atrag atenția că,
„în oricare dintre situații, se recomandă ca auditorul financiar/firma de audit să păstreze scepticismul profesional, să solicite informații suplimentare cu privire la evaluarea riscului de continuitate a activității, să analizeze modalitatea de evaluare a riscului de către societate, să analizeze considerentele care au fost luate în calcul în evaluarea riscurilor de către conducere, să obțină în acest sens o declarație oficială din partea conducerii, să analizeze toate informațiile colectate în cadrul misiunii de audit și să evalueze, la data emiterii raportului de audit, pe baza raționamentului profesional și a informaților disponibile, dacă este adecvată utilizarea principiului continuității în elaborarea situațiilor financiare supuse auditării.”