Prevenirea spălării banilor. Conform sursei citate, contabilii și auditorii ar trebui să urmărească listele actualizate constant cu sancțiunile naționale și europene aplicate pentru Rusia și Belarus. De principiu, sancțiunile sunt constituite din: sancțiuni împotriva unor persoane fizice și entități; restricții asupra afacerilor; măsuri diplomatice; restricții asupra cooperării economice.
„În firmele de contabilitate și companii, managementul și consiliul de administrație sunt responsabile pentru interpretarea sancțiunilor. De asemenea, ar putea fi nevoie de consultări cu consilierii lor juridici sau cu avocați externi. Contabilii și auditorii trebuie să își aplice toate abilitățile profesionale pentru a face aceste măsuri eficiente și pentru a ajuta companiile să facă față perturbărilor pe care le vor aduce. Dispozițiile pentru cunoașterea clientelei și de prevenire a spălării banilor, precum și gestionarea riscurilor vă vor ajuta să vă asigurați că sancțiunile sunt luate în considerare în mod corespunzător”, scriu cei de la Accountancy Europe.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că trebuie evaluată potențiala expunere la sancțiunile ce vizează Rusia și Belarus prin urmarea acestor sfaturi:
- verifică periodic sancțiunile impuse pentru Rusia (vezi aici) și pentru Belarus (vezi aici) și vezi dacă firma ta și clienții săi trebuie să respecte sancțiunile internaționale impuse;
- identifică expunerea directă față de cele două țări prin prisma furnizorilor, clienților, agenților, distribuitorilor și instituțiilor financiare din alte țări;
- verifică bazele de date cu clienți pentru a identifica toți clienții cu sediul fizic în Rusia și Belarus sau care sunt legați de persoanele și entitățile sancționate;
- înțelege structurile de proprietate efectivă (beneficiari reali) ale clienților sau furnizorilor și identifică legăturile directe sau indirecte cu persoanele sau entitățile expuse politic ce au fost sancționate;
- ia în considerare potențialele restricții/interdicții comerciale emise (interdicții de import sau de export);
- în cazul unei relații de afaceri cu persoane sau entități sancționate, fiecare firmă și clienții săi ar trebui să înceteze să le mai ofere orice fel de servicii;
- completează un raport de activitate suspectă dacă există legături între firmă sau clienții săi și persoanele sau entitățile sancționate.
Implicații asupra contabilității și raportărilor. Cei de la Accountancy Europe scriu că potențialele efecte pot să difere în funcție de situația în care se află o companie. Efecte sunt de așteptat mai ales dacă firmele „fac comerț cu companii din Rusia, Belarus sau Ucraina, au filiale sau active în Rusia, Belarus sau Ucraina sau sunt legate de organizații sau persoane sancționate. Acest impact ar trebui revizuit în mod regulat, deoarece dezvoltarea ulterioară, durata și impactul războiului nu pot fi prezise.”
Dincolo de respectarea regulilor contabile aplicabile afacerii, trebuie luat în calcul dacă pot apărea probleme privind continuitatea activității - din cauza războiului din Ucraina sau din cauza sancțiunilor pentru Rusia și Belarus. Trebuie luate în considerare toate informațiile disponibile despre impactul asupra tranzacțiilor viitoare, iar situația trebuie evaluată periodic.
Pentru companiile al căror exercițiu financiar s-a încheiat la 31 decembrie 2021, apariția războiului este un eveniment ulterior, din moment ce invazia a fost declanșată de Rusia pe finalul lunii februarie 2022. Totuși, războiul ar trebui prins în notele aferente situațiilor financiare pe anul trecut. Însă situația va fi complet diferită atunci când vom discuta de situațiile financiare la 31 decembrie 2022 (sau poate chiar de alte tipuri de bilanțuri care se vor depune în acest an) - motiv pentru care consecințele asupra afacerii trebuie monitorizate constant.
Implicații pe partea de auditare. În acest caz, auditorii ar trebui să analizeze ce impact poate exista, din cauza războiului, asupra auditării bilanțurilor. „În funcție de circumstanțele și activitățile companiei, este posibil ca evaluarea riscului de către auditor să fie revizuită din cauza amenințării unor noi riscuri semnificative - de exemplu, legate de lichiditatea companiei. Întrucât situația actuală este foarte fluidă, va trebui să fie reconsiderată constant în timpul auditului”, mai scrie sursa citată.
În plus, inclusiv auditorii vor trebui să se gândească la aspectele ce țin de continuarea activității: „Continuarea activității va fi, fără îndoială, un punct-cheie al multor audituri curente și viitoare. Mai ales că incertitudinea cu privire la economia globală și perspectivele imediate a crescut pentru multe companii cu expunere directă în Ucraina sau în Rusia și Belarus.”
Informații mai multe pot fi găsite în documentul pus la dispoziție de Accountancy Europe.
Comentarii articol (0)