Din moment ce unele firme sunt obligate să-și auditeze situațiile financiare anuale, al căror termen de depunere se apropie rapid, reunim în sinteza de astăzi principalele informații legate de auditarea financiară.
Aceste informații sunt importante în contextul în care
firmele trebuie să fie gata curând cu situațiile financiare aferente anului 2021, termenul-limită de depunere la Ministerul Finanțelor fiind 30 mai 2022.
1. Ce firme au obligația de a-și organiza activitatea de audit intern. Obligația de auditare internă se aplică tuturor firmelor supuse auditului statutar care fie îndeplinesc, timp de două exerciții financiare consecutive, criteriile de mărime prevăzute de lege, fie fac parte din categoria entităților de interes public pentru care există această obligație. Criteriile de mărime se referă la total active, cifra de afaceri netă și numărul de angajați.
2. De ce e important pentru o firmă să apeleze la auditori. Înainte de orice, firmele supuse auditului financiar știu exact în ce situație financiară sunt, spun specialiștii. Însă auditul ajută și la căpătarea unei bune reputații -- a unei imagini de „curățenie fiscală”, dacă putem spune așa -- sau în procesele de investiții, achiziții ori fuziuni.
3. Ce trebuie să știi la alegerea unui auditor financiar sau a unei firme de audit. Alegerea unui auditor financiar independent sau a unei firme de audit financiar este o chestiune foarte importantă în această perioadă a anului. Dincolo de costurile unei misiuni de audit financiar, specialiștii spun că există și alte aspecte ce trebuie luate în calcul înainte de a decide cine se va ocupa de auditarea bilanțurilor.
4. La ce ar trebui să se aștepte o firmă în timpul misiunii de audit. În mare, o misiune de audit presupune patru etape - planificarea și documentarea auditului, evaluarea controlului intern, verificările de fond și finalizarea lucrării de audit. Din articol poți afla cam ce presupune fiecare etapă.
5. Trei mari probleme pe care auditorii financiari le găsesc de obicei la companii. Printre problemele întâlnite des la companii de către auditorii financiari se numără inventarierea de formă a patrimoniului, lipsa organizării adecvate a proceselor interne și suprasolicitarea contabililor. Dacă managementul nu este atent la aceste aspecte, există riscul ca firmele să aibă dificultăți ulterior atât la auditare, cât și în relația cu autoritățile.
6. Situațiile financiare și raportul de audit pot fi afectate de războiul din Ucraina. Războiul dus de Rusia în Ucraina, cu ajutorul celor din Belarus, și sancțiunile economice aplicate în acest context pot afecta activitatea anumitor companii, atenționează reprezentanții Camerei Auditorilor Financiari din România. Deoarece pot apărea efecte atât asupra continuității activității, cât și asupra situațiilor financiare anuale și raportului de audit, Camera a venit recent cu recomandări speciale.
7. Anumite firme au nevoie de audit inclusiv pentru activitatea de prevenire a spălării banilor. În funcție de dimensiunea și natura activității, entitățile raportoare (în sensul legislației prevenirii spălării banilor) sunt obligate să asigure o funcție de audit independent pentru testarea politicilor, normelor interne, mecanismelor și procedurilor de prevenire a spălării banilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)