Dreptul inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală se prescrie, mai nou, după cinci ani de la data săvârșirii faptei, prevede o ordonanță oficializată aseară, nu după doar șase luni, cum era înainte. Modificarea legitimează o practică deja folosită de ANAF, prin care instituția aplică amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale. Noua regulă se aplică, însă, începând cu faptele săvârșite din data de 30 iunie 2022.
OUG 102/2022 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 654/2022. Deși documentul este, în esență, pentru transpunerea unei directive europene privind schimbul de informații fiscale în UE, acesta conține și o prevedere suplimentară referitoare la
prescrierea amenzilor fiscale (vezi articolul I, punctul 9), aplicabilă din 30 iunie 2022.
Practic, autoritățile au stabilit ca dreptul ANAF de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală
să se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Până acum, acest drept se prescria după șase luni de la data săvârșirii faptei, conform regulilor generale privind amenzile contravenționale din OG 2/2001.
„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, aplicarea sancțiunii amenzii pentru contravențiile prevăzute în prezentul titlu se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”, scrie în prevederea nou-introdusă la articolul 339 din Cod.
Din moment ce actele normative se aplică, de principiu, numai pentru viitor, rezultă că
noua regulă este valabilă pentru faptele săvârșite începând cu data intrării în vigoare a prevederii -
30 iunie 2022. Cu alte cuvinte, o faptă de la 1 iulie 2022 poate fi amendată de Fisc și peste cinci ani, de exemplu. Însă o faptă de la 29 iunie 2022, de exemplu, poate fi amendată de Fisc doar în maximum șase luni.
Deși
nu a fost motivată în niciun fel de inițiatorii din Ministerul Finanțelor, măsura vine, probabil, în contextul unor decizii nefavorabile pentru ANAF date recent de instanțele judecătorești, despre care a scris redacția noastră.
În esență, judecătorii au stabilit recent, într-o speță soluționată definitiv, că
neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica. Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani. Interpretarea instanțelor a fost valabilă, pentru contravențiile din Codul de procedură fiscală, numai pentru faptele săvârșite până la 29 iunie 2022.
Citește și: Ai primit o amendă fiscală pentru o faptă prescrisă? Ce poți să faci pentru a obține anularea acesteia.Modificarea oficializată recent nu face altceva decât să impună la nivel legislativ faptul că ANAF poate aplica amenzile fiscale chiar și la ani de zile de la data săvârșirii faptei. Cu alte cuvinte, s-a introdus o excepție de la termenul general de prescripție de șase luni, iar contribuabilii nu mai pot să obțină în instanță anularea amenzilor fiscale aplicate după ani de zile de la săvârșirea faptelor, dacă e vorba de
fapte săvârșite începând din 30 iunie 2022.
Însă care a fost situația concretă în cauza analizată de instanțe? Pe scurt, în urma unei inspecții fiscale, o companie a fost amendată în 2021 pentru că n-a declarat și n-a plătit la stat impozitul aferent veniturilor realizate de nerezidenți în perioada 2015 - 2018. Totuși, în urma analizei instanțelor, s-a dovedit că amenda dată de ANAF era pentru fapte prescrise.