ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ai primit o amendă fiscală pentru o faptă prescrisă? Ce poți să faci pentru a obține anularea acesteia
Practica abuzivă a Fiscului de a aplica amenzi pentru fapte prescrise poate fi anulată de instanțele judecătorești. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, contribuabilul sancționat trebuie să fie atent și să facă demersuri la judecătorie, atenționează specialiștii. Recent, instanțele au confirmat că neîndeplinirea obligației de declarare și achitare a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită de plată, astfel că fapta nu poate fi amendată de Fisc la mai mulți ani după respectivul moment.
Articolul continuă mai jos
Înainte de orice, este important ca firma să fie atentă atunci când este amendată pentru neîndeplinirea unei obligații de declarare și achitare a unui impozit. Trebuie
verificat când a fost termenul-limită pentru îndeplinirea obligației și dacă au trecut mai mult de șase luni de la acel moment, scriau recent specialiștii de la Băncilă, Diaconu și Asociații. Dacă au trecut mai mult de șase luni, atunci dreptul Fiscului de a aplica o amendă pentru acea faptă s-a prescris.
Astfel, în
15 zile de la primirea procesului-verbal, compania trebuie
să formuleze o plângere la judecătoria competentă și să achite taxa judiciară de timbru. Această acțiune suspendă automat obligația de plată a amenzii și posibilitatea demarării unei executări silite. Dacă nu este contestată în timp util, amenda trebuie achitată.
„Pentru a obţine anularea procesului-verbal de contravenţie şi a amenzii, contribuabilul trebuie să formuleze o plângere contravenţională la judecatoria în a cărei circumscripţie acesta are sediul. Termenul de formulare a plângerii contravenţionale este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Totodată, contribuabilul trebuie să achite o taxă judiciară de timbru de 20 de lei. Este important de menţionat că formularea plângerii contravenţionale suspendă executarea amenzii contravenţionale. Cu alte cuvinte, până la pronunţarea soluţiei de către instanţa de judecată, contribuabilul nu are obligaţia de a achita amenda stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, iar organele fiscale nu au dreptul de a începe executarea silită împotriva contribuabilului”, au explicat, la solicitarea avocatnet.ro, avocații de la Băncilă, Diaconu și Asociații, firma de avocatură asociată cu EY România.
Totuși, lucrurile nu se termină neapărat la instanța de fond. Chiar dacă firma obține câștig de cauză în primă instanță, sunt șanse mari ca Fiscul să facă apel. Decizia instanței de fond devine definitivă după ce este confirmată de tribunal.
„Împotriva hotărârii judecătoriei se poate formula apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel ce se va judeca de către instanța ierarhic superioară (mai exact, tribunalul). Din experienţa noastră, atunci când soluţia instanței de fond este favorabilă contribuabilului, organele fiscale formulează aproape în toate cazurile apel. După formularea apelului de către Fisc, contribuabilul are obligţia de a depune întâmpinare în termen de 15 zile de la primirea cererii de apel, în care să prezinte toate apărările şi excepţiile de care înţelege să se prevaleze. În cazul în care contribuabilul este cel care formulează apel împotriva hotărârii judecătoriei (tot în termen de 30 de zile), acesta are obligaţia de a mai achita o taxă judiciară de timbru de 20 de lei. Hotărârea instanţei de apel este definitivă”, au detaliat avocații.
Așa cum scriam zilele trecute, instanțele judecătorești au confirmat recent că
nedeclararea și neplata unui impozit la termenul stabilit de legislație este o faptă care se prescrie după șase luni de la acel termen. Concret,
este vorba de o contravenție instantanee, nu de una continuă, așa cum motiva eronat Fiscul pentru a justifica aplicarea amenzilor la ani distanță de la prescrierea faptelor. Pe scurt, în urma unei inspecții fiscale, o companie a fost amendată în 2021 pentru că n-a declarat și n-a plătit la stat impozitul aferent veniturilor realizate de nerezidenți în perioada 2015 - 2018.
„Potrivit organelor fiscale, societatea ar fi comis o contravenție continuă, ce nu s-a consumat nici până la finalizarea inspecției fiscale, întrucât societatea nu a procedat niciodată la plata impozitului presupus datorat, perioada pentru care nu ar fi reținut impozitul fiind una neîntreruptă. În consecință, organele fiscale au considerat că erau îndreptățite să aplice amenda contravențională. (...)În mod specific, potrivit legii, impozitul datorat de nerezidenți se declară și plătește în luna următoare celei în care s-a plătit venitul, respectiv pentru luna ianuarie până la data de 25 februarie, pentru luna februarie până la data de 25 martie ș.a.m.d. În consecință, contravenția se consumă când se împlinește termenul, de la acel moment începând să curgă un termen de prescripție de șase luni, respectiv de la data de 25 a lunii următoare. Astfel, la sfârșitul anului 2021, data la care societatea a fost sancționată contravențional, a intervenit prescripția extinctivă pentru toată perioada pentru care a fost amendat contribuabilul”, au spus cei de la Băncilă, Diaconu și Asociații.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.