Potrivit art 127 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile sicompletarile ulterioare,
dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescriein termen de
5 ani
de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastereacest drept.
In temeiul alin (2) al aceluiasi articol, termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplicasi creantelor provenind din
amenzi contraventionale.
Amenzile contraventionale sunt creante fiscale. Somatia a fost act incepator de executaresilita si inainte de intrarea in vigoare a OG nr. 92/2003, nu numai in prezent.
Art. 145
Somaţia(1)
Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei
. Dacă în termen de 15 zile de lacomunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită.Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu.(2) Somaţia cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), următoarele:numărul dosarului de executare; suma pentru care se începe executarea silită; termenul încare cel somat urmează să plătească suma prevăzută în titlul executoriu, precum şiindicarea consecinţelor nerespectării acesteia.1- incepand de anul trecut nu se mai prescriu amenzi ci ce transforma in munca in folosulcomunitatii de catre primaria unde sunteti arondat. (post scris in nov 2011)In mod normal ar trebui sa gasiti la CEC in baza de date copia chitante cu care ati platit ptca amenzile de circulatie nu se mai prescriu si va veti lovi permanent de aceasta problemade fiecare data cand veti avea nevoie de o adresa de la ANFP locala.Pasul urmator in cazul in care contravenientul nu are bunuri pe numele sau pentru a putea fiexecutat silit, este instanta judecatoreasca. Agentul constatator va sesiza instanta, invederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului de a presta servicii infolosul comunitatii.Instanta poate sa acorde un nou termen de 30 de zile, in care sa se efectueze plata, insa, incaz contrar, decizia va fi de activitate in folosul comunitatii, in functie de cuantumulsanctiunii contraventionale.Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale poate incepe oricand dupa neplata amai mult de un an a taxelor si impozitelor si dupa 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal de contraventie.
Dupa instiintare, oricand se poate trimite somatia de plata. In termen de 15 zile de la primirea ei, ori se achita debitul, ori se face dovada ca este o greseala. Daca nici acum nu s-a achitat si nici nu s-a facut dovada atunci se trece la executarea silita. In functie deinformatiile pe care le detine primaria se pune poprire pe venituri sau sechestru asigurator pe casa sau masina.Poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30 la suta din veniturile inregistrate iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii debitorului. Codul deProcedura Fiscala prevede ca executarea silita a bunurilor proprietate a debitorului, se efectueaza, de regula, in limita a 150 la suta din valoarea creantelor fiscale, inclusiv acheltuielilor de executare.Potrivit art. 131 Cod procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a porni executarea silitaa creantelor fiscale reprezentand impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani, termenulcurge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.Daca inainte de inceperea executarii silite sau in cursul ei, s-a platit chiar si o mica partedin datorie, recunoscand, implicit, obligatia de plata, termenul de prescriptie se intrerupe.De exemplu, in 2011 se prescriu datoriile care dateaza din 2005 daca, in acest interval, nus-a primit nici o notificare sau somatie de la Fisc sau nu s-a inceput executarea silita asupradvs. si nu ati facut nici o plata in contul acestora.OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede doua termene de prescriptie.Art 13 al 1 - Organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie intermen de 6 luni de la data savarsirii faptei .- In termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator areobligatia sa-l comunice contravenientului, sub sanctiunea prevazuta la art. 14, alin. (1) dinOG nr. 2/2001.
Ar fi trebuit sa precizati data incheierii procesului verbal de contraventie. In OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt reglementate
doua
termene de prescriptie :
1
. Potrivit art. 13, alin. (1) din OG nr. 2/2001, organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca fapta afost savarsita in iulie 2011, organul constatator era obligat sa incheie procesul verbal decontraventie pana in ianuarie 2012, sub sanctiunea prescriptiei aplicarii amenziicontraventionale.
2
. Potrivit art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001, in termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator are obligatia sa-l comunice contravenientului. Nu ati precizat data incheierii procesului verbal de contraventie. Sanctiunea pentru nerespectareaacestui termen este prescriptia executarii amenzii contraventionale.Daca aceste termene au fost respectate, nu puteti invoca prescriptia in plangerea dvs. NICIODATĂ. E adevărat ce a scris doamna mai sus însă dacă organul fiscal face vreundemers în aceşti 5 ani un nou termen de prescripţie de 5 ani, curge de la acea dată cândorganul fiscal a făcut demersul respectiv.Exemplu: Dacă termenul este 31 ianuarie 2017 pentru o amendă luată pe data de 31ianuarie 2012, însă organul fiscal încearcă pe căi legale să recupereze amenda pe 30ianuarie 2017 trebuie să treacă alţi 5 ani şi aşa mai departe.
Legislatia rutiera s-ar putea modifica, astfel incat permisul de conducere al soferilor care nu isi achita amenzile de circulatie la timp sa poata fi suspendat pana la plata acestora. Masuraeste cuprinsa in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, care urmeaza safie aprobata prin hotarare de Guvern. Documentul prevede, printre altele, si noi reguli pentru obtinerea permisului de conducere, dar si interzicerea folosirii dispozitivelor anti-radar.
Am spus destul de clar:
prescriptia inseamna ca nu poti fi actionat in judecata pt banii respectivi. dar datoria nu se sterge, ramane acolo. practic, tu esti inca dator, dar statul elipsit de optiunea de a te executa silit. Nu se prescriu.Odata ce s-a emis o somatie pentru ele, cu 1-2 luni inainte de prescriere, amenzile acestease prelungesc. Daca un inspector de la executare silita nu prelungeste termenul de prescriere, va plati din banii lui.e a 3-a oara cand scriu asta: amenda nu se prescrie, ci dreptul la actiune in instanta pentrurecuperarea banilor respectivi.
Sursa
[ link extern ]