Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 4513 soluții astăzi
Forum Top răspunsuri

Top răspunsuri apreciate Detalii

1#
Răspuns la discuția Contract de împrumut
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci pana la urma, rezulta ca imprumutati banii cu ipoteca pe teren. Daca e asa, sa nu faceti prostia asta, ca ramaneti ( prin executare silita pentru neplata "imprumutului" ) si fara teren si fara eventuale alte bunuri sau lichidități.
Nu exista niciun motiv plauzibil pt care va cere asta..
Nu exista niciun motiv pentru care sa semnati un contract de imprumut pt acea suma, dvs vindeți un teren si incasati un pret, nu impumutati bani si puneti ipoteca.
Daca puneti ipoteca, terenul ramane deocamdată al dvs, pana returnati imprumutul, deci nu are ce proiecte sa deruleze.
Poate ati inteles ceva gresit, ar trebui sa mergeti cu un avocat cand semnati.
Contractul de imprumut e una, de vanzare alta.
2#
Răspuns la discuția Am nevoie urgent de raspuns
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
si penalitati.
a fost o decizie " inteleapta" a sotului sa nu mai plateasca.
mergeti la un avocat cu contractul , poate gaseste clauze abuzive in el si va permite sa negociati o suma cu creditorul.
solicitati intai bancii, modul de calcul, sa stiti cum au ajuns la suma asta
3#
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu inteleg faptul ca dvs. ati dorit sa stiti ce spune legea. Legea spune ca energia consumata de toate instalatiile care se afla pe partea comuna, printre care si instalatia de iluminat, se imparte din punct de vedere al cheltuielilor pe numar de persoane. Nu mai exista un alt articol in afara celui pe care l-am citat deja, care sa stabileasca altceva, privitor la repartizarea cheltuielilor legate de energia electrica consumata pentru instalatii pe parte comuna.

Exista un singur contor, din punct de vedere tehnic, ce inregistreaza acest consum, legat de iluminat. Furnizorul emite o factura in baza acelui contor. Lumina de pe casa scarii functioneaza pentru a vedea persoanele, nu peretii.

Faptul ca in asociatia dvs. s-au facut instalatii ilegale pentru iluminatul unor parti comune, care nu mai sunt comune, e o alta "mincare de peste" pe care trebuie s-o rezolvati separat de ce spune legea in acest caz. Reclamati la presedintele de asociatie, ilegalitatea.

Ati pus o intrebare precisa, la care ati primit raspuns. Fie ca va convine sau nu, asa e legea. Pe acest forum nu se discuta de ce e asa.

4#
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este evident un abuz, nici nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva.
Presupun totusi ca nu presedintele si niste membri ai asociatiei au decis asa ceva. Orice fond special, fie el si cu denumirea aia de "Fond chirii" trebuie sa fie aprobat de adunarea generala.

Legea asociatiilor de proprietari, 196/2018 spune asa:
Articolul 73
(1)In cadrul adunarii generale, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire al acestora.

Daca proprietarii sunt, in majoritate, nemultumiti de asemenea abuz, atunci prima cale e sa faca reclamatie la primarie, in conformitate cu art. 102 din legea 196, pentru depasirea atributiilor de catre presedintele de asociatie, scriind in detaliu ce se intimpla in asociatia dvs. :

Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
.......................
e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;
.......................................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.....................
c)faptele prevazute la alin. (1) lit. e) si j), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
....................................
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
.......................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
[ link extern ]


5#
Răspuns la discuția Am nevoie urgent de raspuns
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Penalitățile vă golesc buzunarele. Acestea se calculează zilnic câte 0,20% pentru fiecare zi de întârziere.
Această clauză cu penalizarea de maxim 0,20% pe zi, sigur o aveți în contract și ați semnat-o. Ce ați semnat cu mâna dvs nu mai puteți anula.

Portiță să forțați creditorul prin lege să vă mai reducă din penalități nu există, decât în situația când în contract există vreo clauză abuzivă.
6#
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Temeiul legal este:

Articolul 82 din legea 196/2018
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

[ link extern ]
7#
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
<Mentionez și faptul ca eu am studii superioare și un venit triplu fata de al lui, el neavând nici învățământul minim obligatoriu>
Buna ziua.
Un sfat pentru viitor: Stati impreuna cu / casatoriti-va cu cineva compatibil Este o vorba: <stai impreuna cu cei ca tine>.
8#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca unii nu cunosc legea, nu inseamna ca ea nu exista.

Uitati ce se repartizeaza pe cota parte indiviza:
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Nu spune de energia electrica consumata de instalatiile si echipamentele de pe partea comuna. Spune de coloanele instalatiilor de (apa, canalizare, incalzire) energie electrica. Adica atunci cind vrei sa schimbi un cablu de la acea instalatie, costurile cu el si instalarea sa le imparti pe CPI.
9#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti fi data in judecata, probele sunt acolo. Depinde ce ati spus, in ce context, cat poate priba persoana va a fost afectata.
O amenintare cu datul in judecata nu ajunge neaparat la judecata si chiar daca va da, nu inseamna ca o sa si castige, ramane de vazut .
Ce trebuie sa aveti in vedere, e ce scrieti pe rețelele sociale.
10#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti sistem de acces cu interfon si totusi ati avut acele incidente, da, puteti invoca un interes legitim de a monta si sistem de supraveghere video. Nu e nevoie atunci de acordul tuturor proprietarilor.
11#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil ca nici acum nu o sa găsiti la modul în care ați formulat întrebarea.
12#
Răspuns la discuția Gestiune loc de munca
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este corect sa va puna sa platiti un minus de inventar, atata timp cât nu ati semnat de primire a gestiunii.

Insa, Codul Muncii prevede:
Art. 255
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
13#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati procedat corect ca ati lasat datele, dar ulterior trebuia sa va intoarceti la locul accidentului.
Pentru celeritate si o aparare efectiva, angajati-va avocat specializat in astfel de cauze si stabiliti impreuna strategia apararii.
14#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


RoxAndreea a scris:

Imi revine jumatate mie ca mostenitor si jumatate ramane concubinei daca sunt ambii pe contractul de vanzare cumparare?


Dacă ei, amândoi, sunt cumpărători, atunci ei sunt împreună COproprietari. (indiferent dacă erau ori nu erau, în același timp, și colegi de recamier).
Dvs. moșteniți partea defunctului. Iar partea celuilalt coproprietar viu și neîngropat îi rămâne acestuia.
Concubinii nu se moștenesc unul pe altul. Nu se moștenesc legal. Dar își pot lăsa testamente reciproce. Altfel spus, concubinul nu este moștenitor legal, dar poate fi moștenitor testamentar.
15#
Răspuns la discuția Contract de împrumut
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
A, ii imprumutati terenul , nu imprumutati de la el banii asa cum se intelege din mesaj...
daca aveti acte pe tern, nu cred ca dureaza mult perfectarea actelor, deci poate sa astepte.
16#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Daca in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului s-a realizat o perioadă venituri din activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului s-a desfăşurat activităţi profesionale în România atunci se poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România.

2. Daca in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au fost realizate venituri supuse impozitului pe venit numai in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia ,atunci nu se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
17#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Verificati contractul vechi, daca are sau nu clauza de prelungire automata.
Care e termenul de reziliere in vechiul contract? De obicei se foloseste 30 zile.
Faceti-va un calcul, daca pretul (chiar si asa majorat) e unul bun, poate decideti sa il acceptati. In caz contrar, anuntati proprietarul ca nu sunteti de acord cu modificarea chiriei, si ca fie accepta sa ramaneti pe vechea valoare, fie va mutati. Notificati-l ca, daca insista sa majoreze valoarea chiriei, veti elibera imobilul in termen de 30 zile (va recomand sa testati nitel piata inainte, sa vedeti ce puteti gasi, la ce bani si in ce conditii).
Daca plecati, luati si masina de spalat.
18#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce fel de amenzi va vin si ce taxe ?
In momentul incheierii contractului de vinzare cumparare se face si radierea fiscala la primaria de care apartineti.
Faptul ca acel cumparator nu a respectat procedura si nu a inmatriculat masina pe numele sau nu e o problema sa contestati in instanta PV de contraventie, o puteti face motivat, in baza deciziei nr. 4 a ICCJ :
[ link extern ]

In ceea ce priveste radierea inmatricularii de pe numele dvs. trebuie sa luati legatura cu DRPICV, pentru a va scoate din baza lor de date, pe baza documentului care arata ca ati facut transferul de proprietate al masinii respective :
[ link extern ] /
19#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este necesar ca proprietarii sa conteste cotele de intretinere.
Sa sesizeze si primaria deoarece nu este legal asa ceva.
20#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi e ca si cum ai face din mere, pere.
Dacă actul e donație, e donație pana la capat.