avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In ce termene intervine prescriptia in cazul amenzilor ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In ce termene intervine prescriptia in cazul amenzilor de circulatie?

As dori sa stiu,daca AMENZILE DE CIRCULATIE se PRESCRIU,in ce conditii si in cat timp???X-(
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:48, 11 Iunie 2012
Art. 13 O.G. 2/2001 - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.



5 ani este termenul de prescriptie al creantelor provenite din amenzi contraventionale.
Daca in perioada de 5 ani de la data amenzii primesc somatie pentru amenda respectiva termenul de prescriptie se prelungeste? Mulutmesc
@mike78

Raspunsul la intrebarea dvs. este "nu se prelungeste, ci incepe sa curga o noua prescriptie".

Somatia este act de executare silita. Potrivit art. 133 Cod procedura fiscala, termenul de prescriptie se intrerupe "pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită". Intreruperea prescriptiei inlatura (sterge) prescriptia extinctiva scursa anterior momentului aparitiei cauzei de intrerupere. Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)
Proces verbal tardiv. mai este necesar sã îl atac în instanþã? monalisaalina monalisaalina Buna seara,va rog lamuriti ma in urmatoarea situatie,am primit o amenda pentru rovinieta,dar procesul verbal este incheiat in data de ianuarie 2011,primind in ... (vezi toată discuția)
Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)