avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii?

Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am sanse sa prelungesc procesul inca un an.
Exista vre-o portita prin care sa scap definitiv de acesta suspendare fara a castiga procesul? Adica se prescrie aplicarea pedepsei complementare dupa o perioada de 1 sau 2 ani?
Din experienta voastre, fara referire la textul legii, amenzile de circulatie se prescriu vreodata in lumea reala? Stiu ca se prescriu dupa 5 ani cu nenumarate obeservatii si exceptii dar in practica cum este? Eu am o amenda veche de acum 5 ani si vreau sa stiu daca la 1 ianuarie anul viitor scap de ea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:17, 12 Februarie 2010
Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei. OG2/2001
Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 2 ani de la data aplicării.
(3) Executarea sancţiunii închisorii contravenţionale se prescrie în termen de un an de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti, dacă contravenientul nu a optat pentru prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
Articolele le mai citisem dar e vorba de interpretarea acestui articol 14 alin(2), nici macar nu sunt sigur daca se aplica in cazul meu fiind vorba de amenda contraventionala + pedeapsa complementare de suspenare a permisului.

Art. 14.
(2) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 2 ani de la data aplicării.

Data aplicarii este data la care a fost scris PV sau data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti?
Eu inteleg din acel articol ca in cazul in care aman procesul iar pedeapsa nu o execut in termen de 2 ani de la data intocmirii PV atunci scap de acesta suspendare. Poate nu interpretez eu corect litera legii.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
Alex13e, utilizator
Interpretati gresit.
1. Atacarea procesului verbal in instanta suspenda executarea.
2. Instanta pune in executare hotararea.
Atunci lungirea procesului nu mai are rost. Mai bine predau permisul acum cat este iarna si fac cerere sa mi se reduca pedeapsa. Multumesc pentru raspunsuri.
Astept un raspuns si pentru a doua intrebare.
In practica se prescriu amenzile dupa 5 ani? La 1 inuarie anul viitor se prescrie amenda pe care am luat-o acum 5 ani?
Am citit articolele de lege dar ma intereseaza aspectul practic, ce se intampla in viata reala?

Alte discuții în legătură

Amenzile contraventionale se prescriu? POPESCU CRISTIAN COSTEL POPESCU CRISTIAN COSTEL VA ROG SA-MI SPUNETI DACA AMENZILE ADMINISTRATIVE (CIRCULATIE, PRIMARIE ) SE MAI PRESCRIU, SI DACA DA, DUPA CIT TIMP SI CUM SE PROCEDEAZA PENTRU ACEST ... (vezi toată discuția)
P.v. nesemnat peugen68 peugen68 Buna seara, am fost oprit de un echipaj ca ma deplasam cu 80 km/h in localitate. Nu am vrut sa semnez procesul verbal. Mi-au inapoiat actele si am fost lasat ... (vezi toată discuția)
Termenele de prescriptie prevazute de og nr. 2/2001 Canon01 Canon01 in cazul unei amenyi la regimul circulatiei existenta la primarie care este termenul de prescriptie conform Ordonantei 2 -2000 ? (vezi toată discuția)