Toate persoanele care n-au apucat să ceară, în timp util, restituirea fostelor taxe auto au o nouă ocazie să-și recupereze banii pe cale administrativă, conform unei ordonanțe oficializate aseară. Prin noul mecanism, solicitările de restituire pot fi depuse timp de cinci ani (până în 2027), față de un singur an, cum prevedea mecanismul anterior dat în 2017. Acum rămâne doar ca autoritățile să vină cu ordinele pentru aplicarea mecanismului, pentru ca solicitările să poată fi depuse.
__________
ACTUALIZARE (24.04.2023): Legislația de aplicare a mecanismului de restituire a fost finalizată la câteva luni bune de la introducerea acestuia prin OUG. Normele de aplicare sunt aici și modelul de cerere este aici.__________
De ce a venit Guvernul cu
OUG 93/2022, ce conține
un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto? Deoarece, în urma
unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), s-a hotărât că perioada de solicitare a restituirilor de
un an, stabilită prin
mecanismul anterior din 2017,
a fost mult prea scurtă. Scurtă prin comparație cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, restituirile de sume de la statul român.
Astfel, autoritățile erau obligate să vină cu un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto prin care
perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani. Această perioadă a început să curgă din data de 29 iunie 2022 și ține până pe
29 iunie 2027.
De noul mecanism pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și
n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare ce a însoțit OUG 93/2022 în forma sa de proiect reieșea că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care, evident, au fost respinse.
În 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe
14 iulie 2022, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor trebuie să aprobe, prin ordin comun,
modelul de cerere de restituire. Iar în 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe
28 august 2022, aceleași ministere trebuie să aprobe un ordin comun cu
normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.
Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât
și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia,
se depun la Fisc după ce apare modelul de cerere.
Cererile sunt soluționate, de principiu, într-un termen de
45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii - virați în conturile bancare indicate. Asta dacă nu sunt necesare prelungiri ale termenului pentru a obține informații suplimentare pentru soluționare. Dacă e cazul, contestarea deciziei Fiscului e posibilă în termen de 45 de zile de la comunicare, iar contestarea deciziei de soluționare a contestației e posibilă la instanța judecătorească de contencios administrativ.
Despre ce foste taxe auto este vorba? OUG 93/2022 se referă la taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013). Mecanismul anterior ce permitea solicitarea restituirii fostelor taxe auto era prins în OUG 52/2017, acesta prevăzând o perioadă de depunere a solicitărilor între august 2017 și august 2018.
Din decizia Curții de Justiție a UE care a dus la inițierea noului mecanism de restituire a fostelor taxe auto reiese că totul ar fi fost în regulă dacă o perioadă de un an s-ar fi aplicat, la modul general, pentru toate sumele pentru care contribuabilii pot cere restituirea la stat. Astfel, problema a fost tocmai că regula generală prevede o perioadă de cinci ani pentru solicitarea restituirilor, iar pentru restituirea fostelor taxe auto s-a stabilit, în mod nedrept, o perioadă de numai un an.
Comentarii articol (6)