"În cazul în care contribuţia de asigurări sociale (CAS) calculată (...) este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale stabilită potrivit alin. (56) (cea raportată la salariul minim brut pe țară, n.red.), diferenţa se suportă de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit”, se menționează în ordonanța care a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. De asemenea, o altă mențiune ce se regăsește în conținutul actului normativ indică faptul că prevederea nou-introdusă se aplică în mod corespunzător și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Cu alte cuvinte, deși regimul de impozitare se schimbă, salariatul part-time va rămâne cu aceeași bani în buzunar, iar angajatorul este cel care va trebui să suporte majorarea contribuțiilor.
Astfel, începând cu veniturile salariale aferente lunii august, pentru contractele part-time remunerate cu mai puțin de 2.550 lei/lună, cuantumul CAS va fi de 638 lei, iar cel al CASS de 255 lei, iar angajatorul va trebui să completeze diferența între contribuțiile pe care le virează în acest moment pentru contractele part-time și cele raportate la salariul minim brut.
OG 16 prevede o serie de excepții pentru această regulă ce a mai fost aplicată între august 2017 și decembrie 2019. Mai exact, cuantumurile majorate de CAS și CASS nu se vor aplica pentru:
- cei cu mai multe contracte de muncă, dacă baza lunară de calcul aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut;
- elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;
- ucenici de până la 18 ani;
- persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;
- pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii).