Romania a liberalizat accesul pe piata muncii pentru cetatenii din toate statele Uniunii Europene /UE/, inclusiv din statele care au impus restrictii in acest sens lucratorilor romani, potrivit ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru.
"L-am informat pe comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla, despre aceasta decizie, dupa ce am avut o discutie cu primul ministru. Nu mai este nevoie de o notificare catre Comisia Europeana, care ar fi fost necesara doar daca Romania impunea restrictii pe piata muncii", a declarat, luni, pentru Rompres ministrul Paul Pacuraru.
El a apreciat ca cetatenii din UE oricum nu vor "invada" piata muncii din Romania in perioada urmatoare si ca impunerea unor restrictii nu ar fi facut decat sa tensioneze inutil relatiile diplomatice si cele la nivel de ministere intre Romania si alte state membre UE.
Totodata, a mai afirmat ministrul Muncii, decizia autoritatilor romane de liberalizare a pietei muncii ar putea determina statele care au impus restrictii pentru lucratorii romani sa isi reconsidere aceasta pozitie in sensul eliminarii restrictiilor sau reducerii perioadei de aplicare.
Saptamana trecuta, comisarul european Vladimir Spidla felicitat Guvernul roman pentru decizia de a deschide piata fortei de munca, subliniind faptul ca Executivul european este promotorul liberei circulatii a persoanelor si, in special, a lucratorilor.
Aflat la o reuniune informala a ministrilor Egalitatii de Sanse si Familiei din Uniunea Europeana /UE/, in Germania, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, s-a intalnit la mijlocul saptamanii trecute cu comisarul Vladimir Spidla, temele abordate vizand prioritatile in materie de politica sociala si decizia Guvernului roman de a deschide piata fortei de munca tuturor cetatenilor statelor membre.
Oficialul european a apreciat ca in Romania se vor produce imbunatatiri vizibile in ansamblul pietei fortei de munca, asemanator statelor care au aderat in 2004.
De la 1 ianuarie 2007, strainii care proveneau din state care nu au restrictionat accesul lucratorilor romani au avut acces liber pe piata muncii din Romania, insa cei care proveneau din state care au impus restrictii aveau nevoie de permis de munca pentru a se angaja in Romania.
Pana la sfarsitul lunii martie, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca /OMFM/ a eliberat 1.833 de permise de munca pentru cetateni din statele Uniunii Europene /UE/ care au impus masuri restrictive tranzitorii lucratorilor romani, conform datelor furnizate agentiei Rompres de catre OMFM.
In ceea ce priveste persoanele din statele UE care nu au impus restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani, acestea pot lucra in Romania fara permis de munca, dar trebuie sa se inregistreze la OMFM.
In perioada 3 ianuarie - 21 martie 2007, in evidentele OMFM au fost inregistrati un numar de 23 de cetateni straini care se incadreaza in aceasta categorie.
De la inceputul anului, OMFM a eliberat in total un numar de 8.792 permise de munca, din care 5.643 sunt permise noi, iar 3.149 sunt permise prelungite.
Cetateni din 98 de state, din toate colturile lumii, lucrau in mod legal, pe baza permisului de munca, in Romania, la sfarsitul lunii martie. Cei mai numerosi pe piata muncii din Romania sunt turcii - 2.459, chinezii - 1.414, cei din Republica Moldova - 1.356, francezii - 468, nemtii - 412, italienii - 247, grecii - 164, austriecii - 152 si libanezii - 145.
Principalele domenii in care lucreaza strainii sunt comertul - 2.459 posturi, productie - 2.344, servicii - 1.731, domeniul bancar - 994, constructii - 680, domeniul jocurilor de noroc - 272, domeniul cultural/sportiv - 179 si in transporturi si telecomunicatii - 133.
Comentarii articol (0)