avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Activitate akyla

Activitate akyla

Buna ziua,

Sora a murit. Era divortata si avea un copil ramas la tata. A semnat cand era in viata un act de cedare a maternitatii catre mama vitrega, si nu a avut contact cu copilul cat era in viata.

Sora a stat pana acum in casa parintiilor, eu si ea ingrijindu-ne in mod egal de casa/curte, dar ea fiind singura care avea acolo domiciliul. Succesiunea dupa parinti a fost facuta.

Cine vine la succesiunea ei? Am eu vreun drept? Avand in vedere ca nu i-am cerut nimic si a locuit si pe partea mea de mostenire de la parinti, dar si ca eu am ingrijit-o (cumparaturi, platit facturi, mancare, spalat, etc).
art. 65-67, art. 75 din Codul muncii -> acestea au fost invocate.

Am 2 ani si 2luni lucrate la angajatorul curent.
Nu acorda somajul angajatorul, dar el trebuie sa trimita la ITM ceva acte din cate am inteles din lege. Am CIM pe perioada nedeterminata, iar in notificare se zice ca se inchide postul. Cotizez de peste 10 ani la sistemul de pensii.

Buna ziua,

Tocmai mi-a fost inmanata o notificare de preaviz, pe motivul "desfiintarea postului de Programator din cadrul Departamentului Dezvoltare Software – tehnologii X".

Pe fisa postului, semnata de catre mine, nu apare "tehnologii X" doar "Departamentului Dezvoltare Software", dar la responsabilitati se vorbeste despre tehnologia X.

In firma au ramas alte persoane care lucreaza in acel departamant, ca programatori.

Firma angajeaza activ persoane pe post de programator (toti avem acelasi cod COR), pe alte tehnologii in care sunt incepator (sunt dispusa sa invat, pe tehnologia X aveam experienta de 10 ani). Cel putin 4 persoane urmeaza sa ajunga in firma.

Pe notificare mi s-a spus ca "in cadrul societatii nu sunt disponibile alte posturi corespunzătoare pregatirii profesionale si capacitatii dumneavoastra de munca".

Nu par dispusi sa acorde somaj, ba chiar insista sa renunt la preaviz ca "sigur iti gasesti in alta parte la experienta ta".

Notificarea de preaviz a aparut imediat ce am intrebat de marire salariala.

Este concediere abuziva? As avea sanse in instanta sa o anulez si sa cer plata salariilor pana la pronuntarea sentintei + reangajare pe acelasi salariu?

Multumesc!
Răspuns la discuția Cum pot renunta la un avocat?
Tocmai aici este problema ca nu s-a prezentat in instanta. Nu a depus actiunea de o luna de zile, desi inainte de semnarea contractului imi spusese ca in maxim 1-2 zile va fi depusa la registratura.

Cat despre studierea documentelor, nici macar nu stia data de expirare a unui contract cheie pe care il avea in posesia dumnealui, depus la dosarul sau. Am doar un text gresit, incomplet, trimis pe email.
Am un contract de "reprezentare si asistare juridica" (asa este trecut pe contract).

Avocatul nu citeste toate actele depuse la dosar, nu stie date importante despre speta, ba mai mult a fost foarte deranjat cand i-am cerut sa fie serios si sa trateze cu profesionalism speta, pentru ca vazusem cate erori sunt. De exemplu, imi trimisese pe email o varianta a actiunii, in care erau date trecute gresit. Spunea ca cel impotriva caruia deschid procesul a facut ceva, cand de fapt trebuia scris ca NU a facut.
Nici macar termenele nu le respecta. Am semnat cu el pentru ca mi-a spus ca in 1-2 zile depunem actiunea, dar a trecut o luna si abia de imi raspunde (nici pe email, nici la telefon).

Nu mai am incredere ca ma poate reprezenta, astfel ca doresc terminarea colaborarii si returnarea intregii sume platite. Nu am platit avans, ci intreg onorariul inainte de a face ceva. Nu este nici ieftin, pentru ca am preferat sa "dau un ban si sa stau in fata".

Cum as putea sa ii cer incheierea colaborarii si returnarea intregii sume de bani platite, astfel incat sa nu o suceasca si sa ramana cu banii (sau o parte din ei) si eu sa raman fara o reprezentare corecta?
Nu a depus nimic, si nici nu vreau sa mai depuna ceva, dar nici nu o sa platesc "orele" cu bataia de joc a sa.

Exista vreun articol/lege ca sa pot sa ii trimit un email cu "conform articolului X, nu mai doresc colaboarea si cer returnarea intregii sume"? Ar ajunge atata?
Eu consider ca da.

In urma cererii mele de a face ceea ce este in contract, mi-a cerut(verbal) sa chem alta firma pt bai. Baile erau trecute in contract, dar nu aveam cost pt fiecare manopera in parte. Astfel, i-am schis pe whatsapp plangerile(ca sa existe si scris). I-am cerut sa refaca oferta initiala si sa puna preturi pentru fiecare manopera trecuta "cu liniuta" din contract, pt a vedea cat vom scadea la final din pret(din moment ce refuza sa faca baile, discutate si trecute in contract si pretul final).

In acel moment, mi-a scris pe whatsapp ca "o sa va refac oferta de pret, va calculez cat s-a facut pana acum, va voi restitui restul si cautati alta firma sa termine".

Eu deja am cautat si chemat alta firma.
Multumesc de raspuns!

In contract am trecut asa ceva:
22. Rezilierea contractului
22.1 - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una din părţi dă dreptul
părţii lezate de a considera contractul de drept reziliat, rezilierea operând în termen de 5 zile de
la comunicarea declarației de reziliere trimisă de partea lezată, dacă în termenul de 5 zile
acordat, obligațiile care au făcut obiectul contractului nu sunt îndeplinite de partea notificată.
Rezilierea va opera în condițiile astfel precizate fără intervenţia instanţei de judecată partea
vătămată având dreptul de a pretinde plata de daune-interese.
22.2. Contractul se va rezilia și în următoarele cazuri:
(1) În cazul în care executarea Contractului este viciată de erori substanțiale, nereguli sau fraudă.
(2) În cazul în care erorile substanțiale, neregulile sau frauda, sunt imputabile executantului,
Achizitorul poate suplimentar rezilierii, să refuze efectuarea plăților sau poate proceda la
recuperarea sumelor deja plătite, proporțional cu gravitatea erorilor, neregulilor sau fraude.


Avand in vedere sa este mentionat ca rezelierea se face fara interventia instantei de judecata, pot face plangere la protectia consumatorilor pentru modul in care s-a comportat, pt ca a incercat abuziv rezilierea?

De asemenea, el a cerut rezilierea, dar eu sunt partea vatamata. In termenul mentionat acolo, 5 zile, nu am timp sa procur toate materialele ca sa ii cer sa termine lucrarea. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu zica ca nu se termina lucrarea pt ca eu nu am materialele (termenul de finalizare era pe la jumatatea lui august)?
In luna Mai 2022 am realizat un "Contract executie lucrari de constructie" in care se mentionau cerinte: unele generale gen "glet + amorsa + varuit" sau " reparat canalele pentru cablurile electrice", altele mult mai exacte gen "montat faianta in baie stil herringbone, gresie la 45*".

Ulterior, dupa inceperea lucrarii, prestatorul a inceput sa profite de faptul ca nu eram prezenta si sa omita anumite lucruri, si sa imi ceara sa aduc echipe separate pt lucrari trecute in contract (gauri AC, hota, centrala) sau sa nu varuiasca numite zone pt ca "oricum nu se vad ca vine plinta/pervaz". Mi-a cerut sa chem echipa care mi-a facut instalatia electrica si ei sa modifice canalele pt cabluri in zonele in care nu erau asezate corect, desi ii explicasem ce inseamna pt mine "reparat canalele" din momentul in care au fost trecute in contract.

La o saptamana dupa inceperea lucrarilor, cand am ajuns si observat situatia, am comentat ca sunt trecute in contract si trebuiesc facute si l-am pus sa repare anumite lucruri. Deranjat, a inceput sa imi spuna ca sa chem alta echipa pentru bai (subiect total diferit fata de ce vorbeam in momentul respectiv), ca el nu are ulilajele necesare pt a taia bucati mici, desi eu il intrebasem de la inceput daca are, pt ca modelul herringbone cu placi subtiri necesita mult lucru.

Cand i-am cerut sa imi dea oferta de pret detaliata pe fiecare manopera trecuta in contract (pt a vedea cat doreste sa imi inapoieze din moment ce nu dorea sa faca baile, iar in bai erau mai mult de facut decat gresie+faianta), mi-a spus ca el nu mai face nimic, ca ne socotim pe bani pt ce s-a facut si sa caut alta echipa, ca el nu face reofertare si nici "farmacie" sa taie placile pe bucatele mici.

Din punctul meu de vedere este o reziliere abuziva, din cauza ca el, prestatorul, nu doreste sa faca ceea ce si-a asumat prin contract.

Sunt incepute multe, in 2 etaje a inceput si nu a terminat nimic, iar o echipa noua nu imi va oferi garantie pe ce este inceput de alta echipa.

Am vreo sansa sa imi primesc toti banii inapoi din moment ce el intrerupe asa contractul? Ce pot face?
Cu echipa noua tre sa readuc la gri casa si sa repornesc ca sa pot primi garantie, ceea ce inseamna din nou pretul materialelor + manopera + manopera de a aduce la zero.
Care este limita fata de gardul ce separa doua proprietati/terenuri, la care pot ridica un garaj din caramida/bca?

Din cate am inteles/citit ar fi 60cm, daca nu exista geam spre vecin. Cei de la primarie mi-au spus 3m, si ca pot chema in instanta vecinul pentru a mi se acorda cat zice legea. Nu am sanse de intelegere cu vecinul pt act notarial cum ca m-ar lasa mai aproape de 3m.

Nu vreau nici mai aproape de 1m de gard, pentru ca pe acolo va fi ingropat cablul electric si de internet/tv, iar in caz de defectiuni sa am spatiu sa sap si sa schimb.