avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Activitate akyla

Activitate akyla

Eu consider ca da.

In urma cererii mele de a face ceea ce este in contract, mi-a cerut(verbal) sa chem alta firma pt bai. Baile erau trecute in contract, dar nu aveam cost pt fiecare manopera in parte. Astfel, i-am schis pe whatsapp plangerile(ca sa existe si scris). I-am cerut sa refaca oferta initiala si sa puna preturi pentru fiecare manopera trecuta "cu liniuta" din contract, pt a vedea cat vom scadea la final din pret(din moment ce refuza sa faca baile, discutate si trecute in contract si pretul final).

In acel moment, mi-a scris pe whatsapp ca "o sa va refac oferta de pret, va calculez cat s-a facut pana acum, va voi restitui restul si cautati alta firma sa termine".

Eu deja am cautat si chemat alta firma.
Multumesc de raspuns!

In contract am trecut asa ceva:
22. Rezilierea contractului
22.1 - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una din părţi dă dreptul
părţii lezate de a considera contractul de drept reziliat, rezilierea operând în termen de 5 zile de
la comunicarea declarației de reziliere trimisă de partea lezată, dacă în termenul de 5 zile
acordat, obligațiile care au făcut obiectul contractului nu sunt îndeplinite de partea notificată.
Rezilierea va opera în condițiile astfel precizate fără intervenţia instanţei de judecată partea
vătămată având dreptul de a pretinde plata de daune-interese.
22.2. Contractul se va rezilia și în următoarele cazuri:
(1) În cazul în care executarea Contractului este viciată de erori substanțiale, nereguli sau fraudă.
(2) În cazul în care erorile substanțiale, neregulile sau frauda, sunt imputabile executantului,
Achizitorul poate suplimentar rezilierii, să refuze efectuarea plăților sau poate proceda la
recuperarea sumelor deja plătite, proporțional cu gravitatea erorilor, neregulilor sau fraude.


Avand in vedere sa este mentionat ca rezelierea se face fara interventia instantei de judecata, pot face plangere la protectia consumatorilor pentru modul in care s-a comportat, pt ca a incercat abuziv rezilierea?

De asemenea, el a cerut rezilierea, dar eu sunt partea vatamata. In termenul mentionat acolo, 5 zile, nu am timp sa procur toate materialele ca sa ii cer sa termine lucrarea. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu zica ca nu se termina lucrarea pt ca eu nu am materialele (termenul de finalizare era pe la jumatatea lui august)?
In luna Mai 2022 am realizat un "Contract executie lucrari de constructie" in care se mentionau cerinte: unele generale gen "glet + amorsa + varuit" sau " reparat canalele pentru cablurile electrice", altele mult mai exacte gen "montat faianta in baie stil herringbone, gresie la 45*".

Ulterior, dupa inceperea lucrarii, prestatorul a inceput sa profite de faptul ca nu eram prezenta si sa omita anumite lucruri, si sa imi ceara sa aduc echipe separate pt lucrari trecute in contract (gauri AC, hota, centrala) sau sa nu varuiasca numite zone pt ca "oricum nu se vad ca vine plinta/pervaz". Mi-a cerut sa chem echipa care mi-a facut instalatia electrica si ei sa modifice canalele pt cabluri in zonele in care nu erau asezate corect, desi ii explicasem ce inseamna pt mine "reparat canalele" din momentul in care au fost trecute in contract.

La o saptamana dupa inceperea lucrarilor, cand am ajuns si observat situatia, am comentat ca sunt trecute in contract si trebuiesc facute si l-am pus sa repare anumite lucruri. Deranjat, a inceput sa imi spuna ca sa chem alta echipa pentru bai (subiect total diferit fata de ce vorbeam in momentul respectiv), ca el nu are ulilajele necesare pt a taia bucati mici, desi eu il intrebasem de la inceput daca are, pt ca modelul herringbone cu placi subtiri necesita mult lucru.

Cand i-am cerut sa imi dea oferta de pret detaliata pe fiecare manopera trecuta in contract (pt a vedea cat doreste sa imi inapoieze din moment ce nu dorea sa faca baile, iar in bai erau mai mult de facut decat gresie+faianta), mi-a spus ca el nu mai face nimic, ca ne socotim pe bani pt ce s-a facut si sa caut alta echipa, ca el nu face reofertare si nici "farmacie" sa taie placile pe bucatele mici.

Din punctul meu de vedere este o reziliere abuziva, din cauza ca el, prestatorul, nu doreste sa faca ceea ce si-a asumat prin contract.

Sunt incepute multe, in 2 etaje a inceput si nu a terminat nimic, iar o echipa noua nu imi va oferi garantie pe ce este inceput de alta echipa.

Am vreo sansa sa imi primesc toti banii inapoi din moment ce el intrerupe asa contractul? Ce pot face?
Cu echipa noua tre sa readuc la gri casa si sa repornesc ca sa pot primi garantie, ceea ce inseamna din nou pretul materialelor + manopera + manopera de a aduce la zero.
Care este limita fata de gardul ce separa doua proprietati/terenuri, la care pot ridica un garaj din caramida/bca?

Din cate am inteles/citit ar fi 60cm, daca nu exista geam spre vecin. Cei de la primarie mi-au spus 3m, si ca pot chema in instanta vecinul pentru a mi se acorda cat zice legea. Nu am sanse de intelegere cu vecinul pt act notarial cum ca m-ar lasa mai aproape de 3m.

Nu vreau nici mai aproape de 1m de gard, pentru ca pe acolo va fi ingropat cablul electric si de internet/tv, iar in caz de defectiuni sa am spatiu sa sap si sa schimb.
din cate stiu, nu.
Intr-un act aditional la contractul individual de munca, se mentioneaza un "contract colectiv": "Obligatia de a respecta dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si Regulamentul de Ordine Interioara, in materia protectiei datelor cu caracter personal aduse la cunostinta sa de catre Angajator".
Am cerut acel contract colectiv, dar mi s-a spus ca nu exista.
Este legala sau nu acea mentiune, daca nu exista contractul colectiv?
Poate exista un contract colectiv care nu se doreste a mi se oferi?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
serios?! nimeni nu imi poate spune care sunt cursurile minime?! sau o facultate? sau un domeniu...ceva....cu care sa pot sa imi tin singura contabilitatea in cazul in care nu voi avea intrari? :|
dupa cum am spus, este ok sa le urmez eu....sa invat, sa stau 3 ani in facultate sau cat trebuie....si sa stiu ca la sfarsit pot sa imi creez X firme, cu X domenii si sa imi tin evidenta atata timp cat nu am intrari/iesiri.....
Buna ziua,

Am o facultate de informatica si doresc sa deschid un SRL pe domeniu. Din intalnirile si informatiile gasite pana acum, am inteles ca este nevoie si de contabil, care ar insemna minim 200ron pe luna.
Initial, voi avea 0 intrari, 0 iesiri pe luna (sa zicem ca voi fi pe minus achizitionand calculator/monitor necesar desfasurarii activitatii), iar plata a 200ron in plus pe luna mi se pare prea mult in conditiile in care nu am clienti initial.
Ce cursuri/facultate/diplome ar fi de ajuns ca sa imi tin contabilitatea? ca in cazul unui PFA - contabilitate primara...
Odata ce voi avea contracte, care sa imi permita si impozit si contabil si sa raman si cu trai decent, normal ca nu ma voi mai chinui. Pur si simplu ma intereseaza studiile minim necesare pentru a-mi putea tine contabilitatea, pana incep sa am clienti. Sunt chiar dispusa sa ma apuc de o noua facultate, daca stiu ca pentru toate firmele pe care ipotetic le voi infiinta, si care vor fi la inceput cu 0 angajati si 0 intrari, sa pot tine singura contabilitatea si sa nu am probleme.

Multumesc!

PS. foarte multi prefera SRL in locul la PFA, si de aici dorinta de a avea un SRL (am avut PFA si nu am avut probleme cu contabilitatea, mai ales ca doar intrarile erau intregistrate)
PS2. as vrea sa stiu si o limita...gen pentru mai putin de X pe luna, nu ai nevoie si este ok sa ai contabilitate primara.....Vorbesc doar pentru inceput....primele luni/ani in care voi putea gasi/atrage clienti si sa am si un full time job pe langa (deci foarte putin timp de SRL)
Răspuns la discuția Contract contabil
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Deci se poate si o negociere si nu neaparat sa trebuiasca sa platesc lunar.
Buna ziua,

Doresc sa imi deschid un SRL-D si sa ma inscriu in Registrul operatorilor intracomunitari(mi se cere VAT nr la o inregistrare pe un site unde voi presta servicii de programare, chiar daca nu facturez inca - nu am activiate pana nu termin niste acreditari). Inceperea activitatii/primele facturi vor veni dupa cateva luni.

Sunt obligata sa iau contabil din prima luna de deschidere a SRL-ului?Nu mi se pare corect sa platesc un contabil daca nu am nici o activitate(nici intrari, nici iesiri).

Va fi considerat inactiva firma pana voi avea primele facturi?

Daca voi avea activitate partiala(de exemplu doar 3 luni din 12), trebuie sa am contabil in toate cele 12 luni?Sau pot avea un contract de prestari servicii doar in luna in care am activitate?


Multumesc.