colinsmarty a scris:
“Așadar, ascultarea se impune a fi realizată după administrarea tuturor probelor, pentru ca opinia minorului, care acum are o valoare juridică probatorie de prezumție relativă, să fie analizată prin raportare la toată probațiunea administrată în cazul dosarului.”
Distinsa colegă a făcut aici ce ziceam eu că nu prea mai am răbdare să fac. Să caut rațiuni pe acolo pe unde rațiunea legiuitorului lipsește.
Dacă o foaie A4 (înscris/probă) s-ar depunde
după ascultarea minorului, ce anume l-ar impiedica pe judecător să analizeze opinia minorului prin raportare la
toată probațiunea (inclusiv acest inscris)? I-ar pieri dintrodată orizontul gândirii din pricina „dezordinii” administrării probelor? (ordine pe care, apropo, instanța o stabilește sau, mă rog, o stabilea, până să-și vâre și pe aici coada legiuitorul)
Să presupunem că ar exista o situație de abuz asupra minorului.
Când ar fi în INTERESUL superior al copilului să fie audiat?
1. cât mai repede (și poate chiar din opinia lui ar putea să rezulte necesitatea administrării și a altor probe).
2. când o fi să fie, dar musai după administrarea tuturor probelor. A! Și, neapărat, să nu carecumva să aibă judele vreo nelămurire în urma acestei ascultări, că-i jale mare dacă ar suplimenta probatoriul (dintrodată, ascultarea n-ar mai fi ... ultima).