Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Activitate Nicoleta Cristina Romașcanu

Activitate Nicoleta Cristina Romașcanu

Ba are sens, @Gates

Dacă dvs. vă împumutați vecinul cu 5 lei, iar la scadență el vă aduce altceva (o pâine, chiar de o valoare mai mare) dvs. nu sunteți obligat să o primiți. Dacă vreți, o primiți. Dacă nu (pentru că „nu mâncați pâine” sau din te miri ce motiv), el rămâne dator să vă restituie exact ceea ce a primit: 5 lei (cu sau fără dobândă, după caz).

Art. 1.492. NCC

(1) Debitorul nu se poate libera executând o altă prestație decât cea datorată, chiar dacă valoarea prestației oferite ar fi egală sau mai mare, decât dacă creditorul consimte la aceasta.

Răspuns la discuția Gradul de rudenie
Topicul acesta este foarte vechi. Dar rămâne valabil ce am scris mai sus ... în 2009.

Sau, altfel spus (nu știu dacă este și mai simplu):

Dacă vă interesează legătura de rudenie dintre X și Y, căutați ascendentul lor comun și numărați nașterile care au fost necesare ca să existe X și Y.

De exemplu, dacă vreau să aflu care este gradul de rudenie dintre mine (X) și fiica surorii mamei mele / verișoara mea primară (Y) văd că ascendentul nostru comun este bunica.

mama- eu (X)
bunica-mama
bunica-mătușa/sora mamei
mătușa-verișoara (Y)

4 nașteri = 4 grade de rudenie.
Eu (notată aici X) sunt rudă de gradul patru cu verișoara mea primară (Y).
Sunt rudă de gradul unu cu mama, sunt rudă de gradul doi cu bunica, sunt rudă de gradul trei cu mătușa, sunt rudă de gradul patru cu verișoara și sunt rudă de gradul ... cinci (mai adug o naștere) cu copilul YY al verișoarei mele.

Verii zis popular „de-al doilea” sunt rude de gradul șase. (sau chiar mai departe, depinde ce înțelege fiecare prin văr zis popular de-al te miri câtelea).

Codul civil nu mai este interesat dincolo de gradul patru.

Pe dvs. ce vă interesează, mai exact? Vreo interdicție la căsătorie? Nu e cazul! (indiferent ce fel de verișoare ar fi bunicile).
Dacă este unicul proprietar, da.
Dacă bunul era comun cu soția, atunci trebuie dezbătută succesiunea după aceasta.
Răspuns la discuția Nud proprietar VS uzufruct viager
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și Calul troian a fost un cadou...
În viitor, să nu mai semnați niciodată un act notarial înainte de a-l fi discutat, clauză cu clauză, împreună cu avocatul dvs.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este nimic special aici.
Este binecunoscuta și des întâlnita situație a celor care au renunțat la moștenire crezând în mod greșit că au renunțat doar la un element component al patrimoniului defunctului. (terenul X, casa cutare, găina Filodorma etc.)

Care „prima” și care „a doua succesiune”?
Succesiunea este una singură: a persoanei decedate.
Mai pe românește, vorbim despre succesiunea persoanei care avea în patrimoniul său o casă, un teren, o capră, niscai datorii etc. iar nu despre succesiunea caprei, a casei etc.

Renunțătorii sunt socotiți că nu au fost niciodată moștenitori. Dacă cei 5 frați au renunțat la moștenire, atunci ei sunt la fel de străini de această moștenire precum sunt și eu. Și vor primi cam tot atâta cât mi se cuvine mie. Adică nimic, indiferent ce element al patrimoniului s-ar mai descoperi azi, mâine sau oricând și indiferent cu ce s-ar mai suplimenta masa succesorală.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iar dacă doriți să faceți o economie la acest moment, să nu uitați de impozit.
Dacă sunteți deja peste termenul de 2 ani de la deces, nu mai contează. (îl datorați oricum).
Dacă finalizați dezbaterea în interiorul termenului de 2 ani, nu datorați impozit.
Dacă veți suplimenta masa succesorală cu unele bunuri imobile după expirarea termenului de 2 ani de la deces, atunci datorați impozitul de 1% pentru acestea din urmă.

Altfel spus, faceți-vă calculele, ca să nu ajungeți ca-n vorba: scump la tărâțe și ieftin la făină.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.

De fapt, succesiunea este deja deschisă (că a deschis-o moartea). V-ați apucat și de dezbaterea ei (după cum ați scris în primul mesaj) dar a fost inclus in masa succesorală doar un bun (ap.). Iar acum ne întrebați dacă celelalte bunuri pot fi aduse grămadă sau pe rând.
Cum vreți. Nu e limitat numărul certificatelor suplimentare.
Răspuns la discuția Divort 2021.
Da.