avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Activitate DinuX

Activitate DinuX

Si eu stiu un caz real, o fosta colega de facultate de-a sotiei, maritata cu un iordanian, civilizat, cu studii superioare, rezident in Elvetia. Toate bune si frumoase pana cand, fara sa spuna nimic, fara sa divorteze, el a plecat cu copilul din Elvetia in Iordania si de atatia ani nu si-a mai vazut copilul. Cenform legilor elvetiene si romanesti e rapire, conform legii iordaniene nu. Casatoriti-va in Romania si cat timp sunt copiii minori, acestia sa nu paraseasca sub niciun motiv, nicaieri, Romania. Deocamdata legea romaneasca cere procura notariala daca copilul iese doar cu un parinte, deci nu va putea sa-l scoata. Dar odata iesiti, oriunde, va putea merge fara probleme in Qatar, Siria, s.a.m.d. Si dupa ce vom fi in spatiul Schengen cred ca va putea pleca fara probleme catre alte tari europene, de unde va putea sa-si continue calatoria...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Picatura stresinii e una si curgerea apelor (care cad pe teren) conform pantei naturale e alta. Poate si la el ajunge de la vecinii de mai sus... Nu si-a facut baraj, a facut gard, se presupune ca acesta permite trecerea apelor. Ar trebui sa va intelegeti la un traseul al torentului convenabil pentru amandoi.
Răspuns la discuția Calomnie pentru furt
Situatia poate fi nasoala pt. dl. patron, in caz de control de la ANAF diferentele pozitive din casa pot fi considerate vanzari fara documente = evaziune.
Asa cum si personalul poate vinde fara documente si sa aduca apoi marfa lipsa...
Daca ati inmormantat-o si aveti factura, puteti ridica ajutorul de inmormantare (ultima pensie). Mergeti la Casa de pensii.
Uite si articolul care interzice expres parcelarea in anumite conditii (Regulamentul General de Urbanism, art. 30):
(2)Autorizarea executării parcelărilor, în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare lot în parte se respectă cumulativ următoarele condiţii:
a)front la stradă de minimum 8 m pentru clădiri înşiruite şi de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate;
b)suprafaţa minimă a parcelei de 150 m2 pentru clădiri înşiruite şi, respectiv, de minimum 200 m2 pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate;
c)adâncime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea parcelei.

Nu toate imobilele pot fi partajate in natura. E ca si cum cineva ar lua WC-ul, altcineva dormitorul, cineva bucataria si fratele mai mic debaraua...

De fapt recunosc ca si eu uitasem de asta, acum am citit, astfel punem punct, cred ca si dl. avocat este multumit ca i-am gasit articolul:
Legea 350, art. 47:
(3)Elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie în cazul:
[...] e)parcelărilor, pentru divizarea în mai mult de 3 parcele; [...]

Deci nici macar nu mai este vorba de respectarea regulamentelor de urbanism...
Stati linistit, sunt foarte calm de felul meu.

Cine face partajul trebuie sa se documenteze DACA terenul sau va fi bun de construit sau de altceva?

DA. Exact asta este!!! Tocmai de aceea Legea te trimite sa faci un PUZ, exact asta este documentarea. Primaria vede ca nu mai indeplinesti conditiile din reglementari si te trimite la un specialist care sa constate daca se poate face ceva in noua situatie, iar solutia propusa de specialist trebuie aprobata in Consiliul Local. Regulamentul PUZ devine noua reglementare urbanistica a zonei. Nu este suficienta documentarea simpla a proprietarului si nu este suficienta nici parerea topometristului care nu este de specialitate. Legea urbanismului ii protejeaza atat pe proprietari de propriile tampenii cat si pe ceilalti locuitori de tampeniile unui proprietar. Altfel am ajunge la zone tip favela.

Raspunsul la intrebare se gaseste in articolul citat anterior, mai trunchiez din el
[...] schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic al terenului, potrivit legii, poate fi condiţionată de modificarea limitelor parcelelor respective, [...] pe baza unui plan urbanistic zonal, aprobat potrivit legii, [...]


Solutii posibile la problema:
- se face PUZ si poate se aproba (exista totusi riscul sa dati banii pe proiect degeaba). Stiu insa destule cazuri de PUZ-uri bine facute care au trecut, permitand depasirea reglementarilor;
- sa ramana mai putini coproprietari iar ceilalti sa primeasca sulta;
- sa realizati o constructie comuna ("bloc") in care fiecare sa aiba o cota si care sa satisfaca nevoile fiecaruia;
- sa vindeti terenul intreg si fiecare sa-si ia partea.
Notarul nu poate sa informeze ca nu mai poate fi folosit pentru constructii pentru ca nu stie asta, nu e treaba lui sa cunoasca reglementarile urbanistice, asta o stiu cei din primarie sau un urbanist.
Notarul stie insa ca e ilegal sa faca partajul daca in CU scrie ca este nevoie de PUZ, pentru ca exista Lege si, in mod normal notarii trebuie sa respecte Legea (mai cititi inca o data articolul citat mai sus).

Initiatorul a intrebat:
Intrebarea mea este daca cedez presiunii a 2 persoane coroprietare de a semna partajul la un notar care inchide ochii,ce riscuri exista?

Dl. avocat Adalbert raspunde:
Nu riscati nimic.
GRESIT!!! Rog pe dl. avocat sa se abtina in a continua sa dea sfaturi gratuite dar paguboase si care indeamna la incalcarea legii.

Raspunsul meu: Riscati aproape tot, transformati un loc de casa intr-o gradina de zarzavaturi pe care nu veti mai putea construi nimic si pe care nu o sa o cumpere nimeni.
Ce o sa faceti atunci? Dati in judecata pe notar? Ii faceti plangere penala ca a facut ilegalitati?

Initiatorului ii recomand sa studieze Regulamentul General de Urbanism (art 30) si Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG localitate, cu reglementarile specifice zonei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gresit!!!
Ca urmare a dezmembrarii veti ajunge cu parcele care sunt sub minimul necesar construirii conform PUG localitate (suprafata minima, latime minima, acces, s.a.). De aceea vi se cere PUZ.
Daca lotul este acum construibil s-ar putea ca urmare a dezmembrarii in 6, sa rezulte 6 mici loturi neconstruibile, deci uite ca nu se mai poate folosi terenul nici in scopul lui initial!
Temeiul legal este Legea 350/2001 Art. 31^1:
(3)În cazul parcelelor cu geometrii neregulate, incompatibile cu structura şi parametrii zonei proiectaţi prin documentaţiile de urbanism sau amenajare a teritoriului, schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic al terenului, potrivit legii, poate fi condiţionată de modificarea limitelor parcelelor respective, cu acordul proprietarilor, prin reconfigurarea acestora pe baza unui plan urbanistic zonal, aprobat potrivit legii, cu actualizarea ulterioară a planului cadastral al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, respectiv a evidenţelor de carte funciară.

Practic, daca mergeti la un "notar care inchide ochii" va veti diminua substantial valoarea terenului. Mergeti la un urbanist care sa va confirme ca dezmembrarea poate functiona, sa elaboreze un PUZ, PUZ care sa fie aprobat in C.L.
Da dl. avocat, limitarea dreptului de proprietate exista, dar este constitutionala, definita prin Lege (inclusiv in codul civil exista constrangeri ale folosirii terenurilor).
Răspuns la discuția Proiect instalatie de gaz pierdut
Daca firma care a facut proiectul l-a "arhivat", poate totusi il gaseste in calculator si-l printeaza din nou...