avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu medical sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu medical sarcina si lauzie

Am un concediu medical cod 08 pe perioada 14.02-28.02.2011 eliberat de medicul de familie.
Conform art,25 alin 1 din ordinul 430/11.05.2010 Ministerul Sanatatii se prevede ca medicul de familie sa nu elibereze concediu medical cu o durata mai mare de 10 zile calendaristice.
Este corect eliberat concediu medical in cauza?
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 20:34, 14 Aprilie 2011
daca are cod 08, da. poti verifica in D 112
Da,este corect,am avut si eu un caz similar.
Un temei legal ceva?please.A venit respingerea cererii de rambursare tocmai pe motiv ca medicul de familie a eliberat mai mult de 10 zile.Imi indica ordinul Min.Sanatatii din 05.2010 ca si temei legal.
simonaoprica a scris:

Un temei legal ceva?please.A venit respingerea cererii de rambursare tocmai pe motiv ca medicul de familie a eliberat mai mult de 10 zile.Imi indica ordinul Min.Sanatatii din 05.2010 ca si temei legal.


Asta e prosteala ....ca sa nu dea banii......
Iata ce prevede ORDIN Nr. 60/32 / 2006 modificat cu OMS şi al p CNAS nr. 430/470/2010
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

ART. 45
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.

Art. 25 la care faceti referire e din O 60-32 /2006
SECŢIUNEA a 2-a Concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
leuca_luminita, utilizator
simonaoprica a scris:

Un temei legal ceva?please.A venit respingerea cererii de rambursare tocmai pe motiv ca medicul de familie a eliberat mai mult de 10 zile.Imi indica ordinul Min.Sanatatii din 05.2010 ca si temei legal.


1. Cine a dat un asemenea raspuns nu cunoaste legislatia, nu era un profesionist.

2. Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 45. - (1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.

3. Asadar medicul de familie poate elibera certificat medical pentru sarcina sau lauzie pentru o luna intreaga (1-30/31 ale lunii).

4. Intre noi fie vorba sarcina si lauzia nu sunt boli propriuzise dar au fost incadrate aici pentru ca sunt stabilite de medic si pentru a se elibera acel document justificativ care este certificatul medical. De asemenea gravida si/sau lauza nu pot fi obligate sa semneze acea declaratie prin care sa fie obligate sa stea acasa intre anumite ore pentru a putea fi verificate de angajator(!?). Mi se pare odios si obscen!

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Ana_maria83 Ana_maria83 Cine iti da concediul prenatal specialistul sau medicul de familie iar daca medicul refuza sa iti dea cp din sap 28 ce este de facut? Multumesc (vezi toată discuția)
Certificate medicale pentru sarcina si lauzie- cine le elibereaza ? anairam_unid anairam_unid Buna ziua ....am o angajata care pe 27.05 a nascut iar medicul care a asistat la nastere nu vrea sa ii dea concediu medical deoarece spune ca tre sa i=-l dea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt gravida in 30 saptamani, am vorbit cu medicul ... Smadea Smadea Buna ziua, Sunt gravida in 30 saptamani, am vorbit cu medicul de familie ca de la 32 de saptamani sa intru in concediu prenatal. Va rog sa ma ajutati cu o ... (vezi toată discuția)