raduionut a scris:
Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns concret, am tot cautat dar nu am reusit sa gasesc un raspuns concret.
care este metoda de calcul concediu prenatal din 2011.
cate zile de concediu prenatal primeste gravida si cati bani trebuie sa primeasca respectiva in timpul concediului .
ce am aflat eu :
cuantumul sumei din salariul brut al ultimelor 6 luni impartit la zilele de munca pe perioada respectiva(aici nu stiu exact daca se scad cele de concediu si zilele libere sau nu), aflanduse baza dupa care se inmulteste cu 85% dupa se inmulteste cu zilele de concediu medical pe o luna, din suma asta se scade rezultatul 10.5% cas din salariu minim net, si cam asta ar fi rezultatul.
este corecta metoda de calcul de mai sus ? daca nu care este cea corecta?
1. Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie,
pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda
pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie
se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).
2. Pt. a calcula indemnizatia de c.maternitate aveti nevoie sa stabiliti o baza de calcul si o medie zilnica a acestei baze de calcul.
-
Suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru C I reprezinta baza de calcul.
-
Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina
ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru C I si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.
Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.Pentru co s-a achitat contributia,deci intra in calcul si aceste zile de concediu.
Cuantumul brut al indemnizatiei lunare este egal cu produsul dintre media zilnica si procentul prevazut de lege,85%, multiplicat cu numarul de zile lucratoare ,aferente concediului de maternitate
3.Pt.c. maternitate se calculeaza si vireaza doar
CAS,baza luara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, (p. anul 2011 este 2022lei),adica 708 lei , corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
CAS=(708/nr. zile lucratoare din cm)x10,5%xnr. zile c.m.
4.Indemnizatia neta de cm este indemnizatia bruta din care se scade CAS-ul calculat ca mai sus.
@iulian manea,
Incepand cu 2011,se aplica OUG 117/2010,astfel incat baza pt. calculul CAS in cazul cm este 708lei(2022x35%),in care 2022 reprezinta salariul mediu brut /economie pt. anul 2011.