Orele efectuate in weekend nu sunt ore suplimentare.
Referitor la intrebarea dvs., Codul muncii prevede:
Art. 137. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Deci repausul saptamanal trebuia acordat in saptamana imediat urmatoare prestarii muncii in sambata respectiva.
Orele prestate in zilele de sarbatoare legala, cf. art. 142 alin. 1 Codul muncii se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
1. Munca suplimentara este una , munca in zilele de repaus saptamanl este alta , iar munca in zilele de sarbatoare legala altceva.
2. Fiecare din aceste situatii au reglementari diferite ... astfel :
- Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
- Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
- In zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.
va multumesc,
Va rog, stiu ce spune legea, interpretarile date de diferite persoane sunt atat de diferite insa. Eu vreau sa stiu daca pentru munca efectuata in zilele de sarbatoare legala si sambata duminica care sunt si ore suplimentare se acorda si spor de simbata duminica / sarbatoare legala in cazul in care si-a luat deja libere platite.
1. Pentru munca in zilele de repaus săptămânal se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
2. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală si compensată cu timp liber corespunzător, nu se acordă un spor la salariul de bază.
iar daca sarbatoarea legala coincide cu o zi de duminica, se acorda ceva?:">