avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Instalare soft de urmarire pe un telefon mobil – ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Instalare soft de urmarire pe un telefon mobil – legalitate si consecinte

buna ziua,
as vrea sa intreb, ce posibilitati legale exista de a sanctiona pe cineva care, indirect imi asculta convorbirile si imi citeste email-urile?
concret, cineva a instalat un soft de urmarire a unui telefon mobil (deci nu pe al meu), si tot ce vorbesc cu persoana respectiva se stie...inclusiv mailurile pe care le trimit, acestea fiind vazute de destinatar pe telefon. Persoana pe al carei telefon a fost instalat softul, stie si nu ar vrea sa faca nimic in acest sens, insa eu da...
am vreo cale legala?

multumesc
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 21:46, 19 Mai 2013
Avand in vedere ca nu dvs.va asculta propriu -zis ci persoanei cu care corespondati nu prea puteti. Doar acesta poate lua masurile legale (Infractiunea de Violare a secretului corespondentei art. 195 C.pen.)
Totusi, daca persoana respectiva divulga continutul interceptarii atunci puteti face si dvs, plangere. Plangerea penala se face in termen de 2 luni de la data la care ati cunoscut faptuitorul
Dacă softul respectiv a fost instalat cu acceptul proprietarului telefonului , ori, chiar dacă tacit proprietarul acceptă ca softul să rămână instalat , nu aveţi ce face, decât să întrerupeţi corespondenţa cu această persoană. Sigur că ar putea fi vorba despre infracţiunea de violare a secretului corespondenţei, dar cred că destinatarul ar trebui să sesiseze organele de cercetare în acest caz. Pentru dvs. ar fi cam greu să probaţi cele relatate .
Daca persoana nu vrea sa faca nimic dvs. nu puteti face mai mult de atat...
Un telefon e asimilat unui sistem informatic, sunt care au sistem de operare antivirus etc
Incadrarea e cea de jos si puteti face un dneunt in sensul asta
Competenta apartine DIICOT

Textul incriminator.
Art. 42 din Legea nr. 161/2003 – (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevazută la alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Pai proprietarul telefonului a pus sitemul si persoana accepta...
Telefonul apartine atei persoane.
Ca si cum ar fi vorba de o firma...

Alte discuții în legătură

Spionaj pe internet si imprastiere informatii personale rainforest rainforest O persoana cu care am rupt legatura de cateva luni are, se pare, informatii private despre mine pe care le-a spus mai departe, persoanele respective la fel ... (vezi toată discuția)
Interceptarea convorbirilor telefonice Dahrma Dahrma As dori sa stiu daca o persoana care nu este autorizata ,poate fi pedepsita pentru interceptarea convorbirilor telefonice cu aparatura cumparata de pe net...si ... (vezi toată discuția)
Secretul corespondentei cobru cobru Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei: ART. 28 Secretul ... (vezi toată discuția)