avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit cum declar aprilie la impozit forfetar?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

cum declar aprilie la impozit forfetar?

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea privinta - am o societate la care declar trimestrial impozitul pe profit. tinand cont de noile modificari fiscale, referitoare la imp. forfetar, cum declar incepand cu luna aprilie impozitul pe profit? fac declaratie pe aprilie? sau fac tot la trimestru?
si dk fac la aprilie, cum declar? cat a iesit sau minimul din lege? nu prea inteleg...
Cel mai recent răspuns: mary_79 , utilizator 09:21, 20 Mai 2009
declaratia cu privire la impozitul pe profit se determina tot trimestrial.
cum se calculeaza:
se calculeaza prin comparaarea impozitul pe profit calculat efectiv si categoria de impozit forfetar in care va incadrati .
Daca impozitul pe profit care trebuie sa-l calculati Dmv este mai mic decat impozitul forfetar sunteti obligat sa-l platiti pe cel minim. Daca este mai mare decat cota din impozitul forfetar , atunci il platiti pe cel mai mare
....
Baza legala
112. În aplicarea prevederilor art. 18 alin. (2) coroborat cu art. 34 alin. (15) lit. a) din Codul fiscal, pentru trimestrul II al anului 2009, la calculul impozitului datorat se vor avea în vedere
urmatoarele:
a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului II, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;
b) încadrarea în transa de venituri totale anuale prevazuta la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal în functie de veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevazute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;
c) stabilirea impozitului minim corespunzator transei de venituri totale anuale, determinata potrivit lit. b), pentru perioada 1 mai 2009—30 iunie 2009;
d) compararea impozitului pe profit aferent trimestrului II cu impozitul minim calculat potrivit lit. c) si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.
Eu zic ca pentru aprilie nu se calculeaza impozit minim, el incepe a se calcula cu luna mai Asa spune si art urmator din ordonanta 34
6. La articolul 34, dupa alineatul (14) se introduc patru noi alineate, alineatele (15)-(18), cu urmatorul cuprins:
"(15) Pentru anul 2009, contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. b) aplica urmatoarele reguli:
a)pentru trimestrul al II-lea se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul trimestrului cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 mai-30 iunie 2009, prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective
b) pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultirea cu numarul de luni aferent trimestrului respectiv.
(16) Pentru anul 2009, contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a) efectueaza in continuare platile anticipate in contul impozitului pe profit stabilite conform prezentului articol
ofeliab a scris:

Eu zic ca pentru aprilie nu se calculeaza impozit minim, el incepe a se calcula cu luna mai Asa spune si art urmator din ordonanta 34



Asa este se caklculeaza numai pentru mai si iunie, impozitul forfetar. =D>
DECI:
Pentru Trimestrul II care este format din lunile :APRILIE< MAI < IUNIE , impozitul swe calculeaza dupa cum urmeaza:
Primul pas: Calculati impozitul cum il stiti DMv cu intreaga formula de calcul pentru tot trimestru.
Impozitul forfetar intra in vigoare de la 01.05.2009 , asta inseamna lunile:MAI SI IUNIE.
Prin compararea impozitul pe profit datorat la sfarsitul trimestrului cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 mai-30 iunie 2009, prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective.

Este adevarat ca trimestrul II este format din aprilie mai si iunie insa vezi ca ai exemplu in norma.
Tinand cont ca og 34 intra in vigaore cu 1 mai se calc de la ac data.

Exemplul I
O societate comercială a determinat la sfârşitul trimestrului al II-lea impozit pe profit în sumă de 250 lei. Pentru încadrarea în prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia în calcul veniturile totale înregistrate la 31 decembrie 2008, determinând un impozit minim în valoare de 2.200 lei, corespunzător tranşei de venituri totale anuale în sumă de 40.000 lei. Pentru perioada 1 mai 2009 - 30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculează în mod corespunzător prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţit cu 2 (lunile mai şi iunie), astfel: (2.200 / 12) x 2 = 367 lei.
Având în vedere că impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este în sumă de 250 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeaşi perioadă este de 367 lei, contribuabilul are obligaţia de plată a impozitului minim în sumă de 367 lei.

Exemplul II
O societate comercială a determinat la sfârşitul trimestrului al II-lea impozit pe profit în sumă de 500 lei. Pentru încadrarea în prevederile art. 18 alin. (2) contribuabilul ia în calcul veniturile totale înregistrate la 31 decembrie 2008, determinând un impozit minim în valoare de 2.200 lei corespunzător tranşei de venituri totale anuale în sumă de 50.000 lei. Pentru perioada 1 mai 2009 - 30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea impozitul minim se calculează în mod corespunzător prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţit cu 2 (lunile mai şi iunie), astfel: (2.200 / 12) x 2 = 367 lei.
Având în vedere că impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este în sumă de 500 lei, iar impozitul minim calculat pentru aceeaşi perioadă este de 367 lei, contribuabilul are obligaţia de plată a impozitului pe profit în sumă de 500 lei.

11^3. Pentru definitivarea impozitului pe profit aferent trimestrului al IV-lea al anului 2009, din impozitul pe profit calculat cumulat de la începutul anului se scade impozitul pe profit aferent perioadei precedente, inclusiv impozitul minim datorat, după caz, până la nivelul impozitului minim datorat în cursul anului fiscal.

Alte discuții în legătură

Impozit forfetar liviu66 liviu66 Buna ziua ,am o firma cu o cifra de afaceri sub 12000euro pe an.La sfirsitul trimestrului 3 aveam platit tot impozitul forfetar alocat anului2009 ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetar ptr.pierdere pe 2008 barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd As dori sa stiu ,cit trebuia platit la impozitul pe profit pe tr.II 2009,daca o intreprindere a fost in 2008 pe pierdere. Veniturile au fost in valoare de ... (vezi toată discuția)
Societate cu pierdere pe 2008 -impozit forfetar ? simomagda simomagda Buna ! In cazul in care o societate este pe pierdere pe ultimii 3 ani iar pe primele 2 trimestre din 2009 la fel, cum se calculeaza impozitul forfetar ? (vezi toată discuția)