avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA - Faliment
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA - Faliment

Buna ziua,

As dori un sfat/o parere legata de urmatoarea problema. Am fost implicat intr-un accident de masina iar vinovatul are asigurare la o firma aflata in insolventa si la care s-a pronuntat falimentul dar inca nu a inceput procesul de faliment propriu zis. Fondul de Garantare a Asiguratilor nu vrea sa-mi despagubeasca costul reparatiei(care nu este unul mic) pana la momentul pronuntarii unei decizii definitive si irevocabile asupra falimentului societatii de asigurare. In aceasta situatie as putea actiona in instanta pe cel care se face vinovat de producerea accidentului pentru recuperarea costului reparatiei pe care am fost nevoit sa-l achit integral? Daca nu care este calea juridica pe care as putea sa-mi recuperez banii in cel mai scurt timp posibil?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:39, 15 Septembrie 2016
Apelati la Fondul de Grantare a victimelor strazii. Ei au obligatia sa va despagubeasca chiar si in lipsa unui RCA valabil .
Gasiti informatii pe www.fvps.ro
RCA-ul vinovatului era unul valabil. Societatea de asigurari in schimb nu mai poate despagubi si cei de la Fondul de Garantare a asiguratilor nu vor sa ma despagubeasca pana la finalizarea procesului de faliment. In cazul de fata situatia nu intra sub incidenta Fondului de Protectie al Victimelor Strazii
Despre ce companie de asigurari este vorba ?. Pentru asiguratii Astra au inceput deja platile.
Art. 266. - (1) La data publicarii deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiara constata existenta indiciilor starii de insolventa a societatii de asigurare/reasigurare si imposibilitatea redresarii se naste dreptul creditorilor de asigurari de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de garantare
(2) De la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, in conditiile prezentului titlu, Fondul de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile acestui fond, in vederea achitarii sumelor cuvenite creditorilor de asigurari, potrivit legii
Buna,

Este vorba despre carpatica. Iar raspunsul primit de la fond este urmatorul:


"Buna ziua,

In primul rand, trebuie deschis un dosar de dauna. Completati si trimiteti pe adresa: office@fgaromania.ro anexele 3-cerere deschidere dosar dauna si 4-declaratie privind evenimentul. Le anexez la email. Pe baza lor, se deschide dosarul si urmeaza apoi sa fiti contactat pentru a se face constatarea, de catre un inspector fga. FGA este fond de garantare, nu companie de asigurari, astfel incat, in privinta reparatie iautoturismului lucrurile decurg diferit.
1. Gasiti un service care sa repare pe banii lor si paoi faceti cerere de plata cu contul unitatii reparatorii.

2. Platiti reparatie si cereti plata la FGA, tot prin intermediul unei cereri de plata.

3. Cereti plata in regie proprie. FGA realizeaza un calcul printr-un program special si va propune o suma.

4. Atentie! Conform legii, fga poate efectua plata despagubirilor doar pe dosarle complete, si doar dupa ce instanta decide definitiv si irevocabil falimentul respectivei companii de asigurari. Deocamdata, la Carpatica, nu a inceput procesul. Asadar, vorbim de o asteptare de durata, din pacate
"

Alte discuții în legătură

***pick me, pick me! iulianmirica iulianmirica Salut, V-as fi foarte recunascator, daca m-ati putea lamuri, in legatura cu o situatie in care ma aflu. Recent am avariat, cu autovehiculul usa de garaj a ... (vezi toată discuția)
Valabilitate rca euroins??? tiberiu448 tiberiu448 Bună ziua! Ce se întâmplă acum cu cei care au RCA făcut la euroins pe un an de zile mai este valabil sau nu??? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Accident cu autoturism asigurat la astra vasile2013 vasile2013 Daca am fost lovit de un autoturism care are asigurare la ASTRA care este procedura cea mai rapida ca sa pot sa repar autoturismul si sa ma folosesc din noi de ... (vezi toată discuția)