avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical - competente medicale, legale, pentru ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical - competente medicale, legale, pentru acordare concediu de risc maternal

Buna ziua! Am primit la externare concediu medical pe cod 01 diagnostic 745 subacut. Pot lua in continuare de la medicul de familie concediu de risc maternal? Am recomandare de la medicina muncii,doar ca nu stiu exact unde sa merg si ce sa fac pentu a-l obtine,toti medicii trimitandu-ma de la unul la celalalt...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 22 Aprilie 2019
Buna ziua!
Va poate elibera oricare dintre cei doi ( medicul specialist sau de familie) acest concediu
ART. 10 din ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003
privind protecţia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc
maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicita concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
Medicul de familie refuza sa imi elibereze acest concediu,pe motiv ca este ilegal sa faca dansul acest lucru,ca il poate elibera doar medicul specialist... Nu stiu ce sa fac,pentru ca pe 26 imi expira acest concediu,iar eu ar trebui sa merg inapoi la munca...
Aratati-le legea, ordonanta, de mai sus la amandoi si, daca nu va ajuta nici unul, le puteti spune ca faceti plangere la D.S.P.
Multumesc frumos!
Sesizarea DJSP se face in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Gasiti aici informatii utile despre acordarea concediului de risc maternal: www.avocatnet.ro/forum/discu...

Alte discuții în legătură

Concediul de risc maternal alexia23 alexia23 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate paula manta paula manta va rog sa ma sprijiniti sa localizez ce inseamna indemnizatii de risc maternal, baza legala, multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)