avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Examen universitar sustinut acasa, profesorul ma ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Examen universitar sustinut acasa, profesorul ma obliga sa ma filmez. Este legala obligatia?

Buna ziua,
Cu toata situatia actuala legata de COVID-19, universitatea unde studiez a hotarat desfasurarea cursurilor si examenelor online.
Un profesor a cerut ca, pentru a preveni suspiciunile de frauda, sa ma filmez cu doua dispozitive din fata si din lateral in timpul examenului.
-Universitatea nu pune la dispozitia studentilor logistica (webcamuri, calculator, internet bun)
-Studentii nu au obligatia contractuala fata de universitate de a detine orice fel de logistica pentru desfasurarea activitatilor
-Sunt la mine acasa (proprietate privata)
-Locuim doua persoane intr-o garsoniera, Cealalta persoana are si ea job si daca are o sedinta/discutie telefonica in acelasi timp cu examenul meu, se poate considera divulgare de secrete profesionale + riscul ca profesorul sa considere tentativa de copiat

Din aceste puncte de vedere - logistica, drept la intimitate - este legala obligatia profesorului legata de filmarea mea? Am vreo baza legala pentru a actiona in instanta profesorul/universitatea in cazul in care nu renunta la aceste solicitari?
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020
sergiu_student, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:33, 4 Aprilie 2020
OUG nr.32/2020 Articolul IX dispune că „(1) Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pregătirea teoretică a programelor de formare profesională în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția programelor de nivel de calificare 1, se poate desfășura și în sistem online, cu notificarea comisiei de autorizare, însoțită de dovada accesului la internet și a deținerii de mijloace electronice, pentru fiecare cursant în parte.
(2) Notificarea comisiei de autorizare se face în condițiile art. 30 din Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin poșta electronică, iar dovada prevăzută la alin. (1) se face cu următoarele documente, după caz:
a) contracte de închiriere sau de punere la dispoziție de mijloace electronice, încheiate de către furnizorul de formare autorizat cu terți, și procesul-verbal de predare a acestora către fiecare cursant în parte;
b) declarație pe propria răspundere a fiecărui cursant că are acces la internet și la mijloacele electronice necesare parcurgerii pregătirii teoretice, semnată și datată.
(3) La încetarea stării de urgență furnizorul de formare autorizat este obligat să testeze cursanții în vederea verificării însușirii noțiunilor de teorie parcurse în sistem online”.
In acest caz nu este incidenta OG 129/2000.
Profesorul nu are dreptul sa va solicite sa va filmati. Pentru a sustine aceste examene de acasa, Universitatea are obligatia de a gasi solutii valide. Este o situatie fara precedent care nu este prevazuta in contractul de scolarizare. Asadar pentru a nu lua masura inghetarii anului scolar, ar trebui sa digitalizeze procesele de predare si examinare. Nu e usor intr-adevar dar se poate chiar si fara cheltuieli. Multi profesori au apelat la licentele de la Google oferite gratuit (nu stiu daca si Universitatile au dar cei din invatamantul preuniversitar cu siguranta au si s-au hotarat sa le activeze).
Alti profesori au decis sa foloseasca diverse aplicatii de elearnig ori platforme de intalnire online (skipe, si altele).
Succes!
@ sergiu_student,
nu am inteles ce inseamna "sa ma filmez cu doua dispozitive din fata si din lateral in timpul examenului"? Sa inregistrati video sau sa realizati o transmisiune video?
Eu, in locul dvs as cere domnului profesor, decanului (sau altei persoane desemnate) sa va puna la dispozitie hotararea si procedura care reglementeaza solicitarea, si acolo vedeti clar ce trebuie facut. In alta ordine, veti da mai multe examene in aceasta maniera, si normal ar fi ca toate examenele sa se desfasoare in acelasi mod. Pe de alta parte, discutati cu reprezentantii studentilor, pentru ca nu sunteti dvs singurul in aceasta situatie, si ce vor face si ceilalti veti face si dvs.
Cam asa se rezolva chestiunea aceasta si nu de unul singur sau cu actiuni prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Organizarea unor cursuri online de formare profesională StefaniaButaru StefaniaButaru Bună ziua, cer ajutorul dumneavoastră referitor la organizarea unor cursuri online de formare profesională și anume pentru cadre didactice. Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala ong NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna ziua, Am un ONG infiintat in anul 2012 si as dori sa aflu daca ma pot autoriza pentru a desfasura in cadrul acestuia activitati de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind acreditarea cursurilor online Blu37 Blu37 Am accesat site-ul cnfap.ro si m-am documentat despre acreditarea cursurilor pentru adulti (perfectionare, calificare, etc) in stilul formal, adica la clasa. ... (vezi toată discuția)