avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sancțiune pentru un accident de care nu sunt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sancțiune pentru un accident de care nu sunt vinovată, număr de inmatriculare declarat greșit

Bună ziua, vă stresez astăzi cu o situație aberantă pe care n-o credeam posibilă, până acum. Pe raza județului Iași, acum două luni, un anume domn a pățit un accident minor în urma căruia s-au produs doar daune materiale. Am fost citată la poliție în urmă cu două zile (după mai bine de 2 luni de la producerea accidentului respectiv), pe motiv că sunt vinovată pentru nedeclararea accidentului, fapt pentru care am fost suspendată pe 30 de zile și amenda 1160 de lei. Problema e următoarea: în ziua în care e declarat accidentul domnului nici nu am condus și mai ales că în zona declarată n-am circulat în viața mea. Am explicat polițiștilor că poate fi o greșeală, că poate domnul ar fi greșit numărul de înmatriculare, altfel chiar nu-mi pot explica toate acestea. Am cerut probe care să ateste accidentul, măcar o constatare, fotografii, video, orice ar fi putut conduce la identificarea adevaratului vinovat, însă nu au vrut să lămurească în niciun fel și chip. Unul dintre domnii polițiști care mi-au luat declarația mi-a spus chiar “Hai cucoană, lasă vrăjeala, eu sunt vecinul bietului om, și chiar eu am văzut când ai dat cu mașina”. Atât cinism poate exista în cadrul Poliției Române? Atunci de ce nu a făcut ceva dacă a fost martor, de ce nu a acționat imediat pentru a stabili cine și cum e implicat? M-ar fi scutit de această nedreptate pe care nu credeam că o voi trăi. Abuz groaznic în serviciu, nu mai zic de limbajul de balta folosit. Știu clar că o voi contesta, dar ce să fac? Ce să scriu? Că nu sunt vinovată de acest accident? Mă gândesc că îmi vor cere să demonstrez că eram acasă în acea zi. Cum demonstrez că eram acasă acum mai bine de două luni? Într-o zi atât de banală, nici nu-mi amintesc pe cine mai aveam acasă, sau dacă m-a vizitat cineva în acea zi. Poate vor ține cont de probele polițiștilor pe care nici nu le-am văzut. Chiar nu știu ce să fac, mi se pare atât de nedrept să fiu sancționată pe ceva ce nu am făcut. Dacă aș fi fost vinovată, aș fi recunoscut cu fruntea în pământ, dar în acest caz, mi se pare chiar o situație încâlcită… Am cerut ajutorul unui avocat, dar mi-a cerut 2000 de lei pentru soluționarea cazului. Pai unde ajungem aici? Dau 2000 să mă salvez de ceva ce nu am făcut? Mulțumesc anticipat pentru orice eventual răspuns!
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
sorinaalexei12, utilizator
Cel mai recent răspuns: roxana2008 , utilizator 06:58, 26 Noiembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noaptea mintii persista, nu se intrevad zorii de zi. Dati in judecata (obligatoriu cu avocat), atat pe "pagubit" cat si pe "militianul" care v-a facut, tarziu, documente neconforme cu adevarul. Vedeti si un alibi pentru ziua respectiva, pt a demonstra ca nu erati la acea data la locul evenimentului. Daca-l aveti, probabil, chiar si cei cu mintea mai odihnita, vor intelege ca nu aveati cum sa fiti simultan in doua locuri. Nu va lasati intimidata si mergeti pana la final. Cereti daune morale. Nu renuntati - cheltuielile facute le veti recupera.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util


sorinaalexei12 a scris:

Cum demonstrez că eram acasă acum mai bine de două luni? Într-o zi atât de banală, nici nu-mi amintesc pe cine mai aveam acasă, sau dacă m-a vizitat cineva în acea zi.


Valabil si pentru altii.
Daca aveti telefon cu android aveti sanse foarte mari ca google-ul sa fi memorat pe unde ati umblat in ziua respectiva.
Pe telefonul android trebuie sa cautati in Google Maps , click pe icoana din dreapta sus de pe bara de cautare, de acolo click pe "Your Timeline" si click pe TODAY. Derulati calendarul in ziua cu pricina si vedeti daca aveti date. Daca aveti date va arata pe harta la ce ora si de unde ati plecat si pe unde ati fost.
In acest mod poate va aduceti aminte cu cine v-ati intalnit si ce persoana ati putea chema ca martor.

Sper sa va ajute.


4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca in primul rand ar trebui facute doua plangeri : una la seful Inspectoratului local si a doua la IGP - directia Rutiera, in care explicati toata situatia. Cineva dintre sefi va solicita o verificare.
Solicitarea de daune morale si castigarea procesului nu inseamna incasarea sigura a banilor.
ps : cat de penibil poate fi un raspuns de genul : "Pai cred ca numai costul benzinei, hartia si energia electrica necesare pentru a face toate astea acopera mare parte din pret."; poate se anticipeaza o majorare de 4-5 ori a preturilor. ( cu 200 de lei faci 400 km !! )
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@alinz ,
de mare ajutor raspunsul dvs , si pentru cazul de fata.

@sorinaalexei12,
pentru google in romana, informatiile se gasesc in "Cronologia dvs,"
se poate vedea orice traseu, cu auto sau pe jos , deci si in ziua cu maxima "sclipire" la militian.
plimbarile/vizitele in mers pe jos sunt insotite si de interval orar.

in "Datele dvs. din Maps" alegeti "Descarcati-va datele din Maps" , unde aveti "Istoricul locatiilor" , Maps (locatii salvate"
, apoi "Urmatorul pas" , si "Creati export" , adica la adresa de e-mail inregistrata veti primi un link cu fisierele respective , cand vor fi intocmite de Google , pe care le veti putea printa.
acestea pot constitui acte ce se pot depune la dosar si pot fi verificate in orice moment.
mult succes !
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2021
61dan, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna! Am patit exact la fel in 6 septembrie. Am fost citata la politie pt un accident pe o strada pe care nu am intrat absolut niciodata, care a avut loc din spusele reclamantului pe 27 iulie. Am luat amenda si mi-a fost suspendat permisul 30 de zile, pe motiv ca nu am fost la politie in termen de 24 de ore de la producerea asa zisului accident.
Desi mi-au verificat masina si NU au fost constatate urme de accident, a contat doar ca reclamantul avusese declaratia unui martor. A doua zi mi-am dat seama ca aveam in tel istoricul de la google maps cu locurile in care fusesem in ziua respectiva (tin mereu localizarea pornita pt ca circul mult cu waze in Bucuresti) si bonurile fiscale de la cumparaturile pe care le facusem - bricolaj etc.
Am fost inapoi la politie sa le spun ca am aceste dovezi insa dumneloar mi-au explicat ca deja dosarul plecase mai departe si pot doar sa fac contestatie.
Din pacate, pt ca la rubrica PV "Mentiuni" nu am specificat nimic, a fost ca si cum mi-as fi asumat aceasta fapta pe care deja spusesem in descriere ca nu o recunosc. Si nu am considerat ca mai am de facut alte mentiuni
Avocatul mi-a explicat ca sunt foarte slabe sanse sa castig contestatia pt ca la mentiuni nu am scris ca voi depune contestatie, asa ca din pacate am ales sa platesc amenda 290 lei (in comparatie cu onorariul avocatului 1500 lei) si sa stau pe bara 30 de zile. Desi din punctul meu de vedere ar trebui sa conteze mai mult dovezile - istoricul gps, declaratia mesterului care a fost cu mine in ziua respectiva la cumparaturi si bonurile fiscale cu care am achizitionat si achitat cu cardul personal, se pare ca acea rubrica "MENTIUNI" este foarte valoroasa. Daca nu ai scris in ea ca vei depune contestatie, poti sa ai o gramada de dovezi, ca le ai degeaba.
In aceasta tara justitia este varza si se impotmoleste in formalitati.
Analizati ce dovezi aveti si daca sunt suficient de GRELE. Altfel riscati sa pierdeti mai mult.