Propunerile adoptate recent de Comisia Europeana (CE) in materie de TVA vizeaza o serie de masuri pentru combaterea fraudei fiscale, cum ar fi schimbul de informatii mai rapid intre statele membre si declararea lunara a tranzactiilor intracomunitare.
Executivul european a adoptat, saptamana trecuta, propunerile de modificare a Directivei 112/2006 (Directiva TVA) si a Regulamentului nr. 1798/2003 privind cooperarea administrativa in domeniul TVA care prevad accelerarea colectarii si a schimbului de informatii referitoare la tranzactiile intracomunitare.
Aceste reglementari se vor aplica din 2010, in scopul combaterii fraudei privind TVA.
Propunerile de Regulament si Directiva vizeaza, in principal, reducerea de la aproximativ 3-6 luni la 1-2 luni a schimbului de informatii privind orice tranzactie intracomunitara.
Declaratiile recapitulative vor fi depuse lunar
Reglementarile adoptate de Executivul european prevad armonizarea si reducerea perioadei de declarare a tranzactiilor intracomunitare care implica furnizarea de bunuri si prestarea de servicii in cadrul Comunitatii, la o luna.
De asemenea, colectarea lunara a informatiilor se va aplica si in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii . In acest sens, cumparatorii sau clientii care efectueaza tranzactii cu o valoare mai mare de 200 de mii de euro intr-un an calendaristic vor fi obligati sa depuna declaratii lunare. Acest prag a fost stabilit pentru a evita impunerea celor care efectueaza astfel de operatiuni ocazional sau de o valoare mica, dupa cum sustine Executivul european.
In prezent, Directiva TVA prevede posibilitatea declarii lunare a tranzactiilor in interiorul comunitatii europene, insa, din informatiile furnizate de Comisia Europeana, doar patru state membre UE aplica acest termen, celelalte tari adoptand un sistem trimestrial de declarare.
Romania aplica declararea trimestriala
Potrivit legislatiei fiscale din Romania, persoanele inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (Declaratia 390) daca au efectuat in trimestrul de raportare livrari, achizitii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau livrari si achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare, asa cum sunt definite in Codul fiscal.
Declaratia 390 trebuie depusa numai in trimestrul de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile intracomunitare, precum si pentru livrarile si achizitiile in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate.
ANAF modifica Declaratia 390
La inceputul acestei lunii martie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut public un proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului Declaratiei 390, ca urmare a modificarilor survenite asupra Codului Fiscal in materie de TVA, de la inceputul anului.
Prin OUG nr. 106/2007, au fost introduse noi reguli privind exigibilitatea taxei pentru livrarile si achizitiile intracomunitare de bunuri.
Astfel, atat in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa, cat si in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15 zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii, daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, potrivit OUG nr. 106/2007.
__________________
Nota AvocatNet.ro:
-
Propunerile de modificare a Directivei 112/2006 (Directiva TVA) si a Regulamentului nr. 1798/2003 privind cooperarea administrativa in domeniul TVA
pot fi vizualizate integral aici.
Comentarii articol (0)