Actul normativ va intra in vigoare de la 1 aprilie 2009, iar pana la aceasta data se va prelungi aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 324/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008.
Decontarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale contractate in trimestrul I al anului 2009 prin acte aditionale la contractele incheiate in anul 2008 de casele de asigurari de sanatate cu furnizorii acestora se va face din sumele prevazute pe domeniile de asistenta medicala corespunzatoare prevazute in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pe anul 2009.
Noul act normativ aduce mai multe modificari:
- Au fost introduse prevederi referitoare la contractele incheiate intre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale si casele de asigurari de sanatate ca fiind actiuni multianuale, in conformitate cu prevederile OUG nr. 93/2008.
- Refuzul caselor de asigurari de sanatate de a incheia contracte se poate face numai prin prezentarea in scris a cauzelor care au condus la acesta, cu precizarea temeiului legal care a stat la baza refuzului.
- In asistenta medicala primara, medicii de familie din localitatile urbane au obligatia sa aiba inscrisi pe listele proprii un numar de minim 1000 de asigurati si persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.
- A fost reglementata situatia in care un medic are mai multe specialitati clinice, in sensul ca acesta isi poate desfasura activitatea in baza unui singur contract incheiat cu casa de asigurari de sanatate, putand acorda si raporta servicii medicale aferente specialitatilor respective, in conditiile in care cabinetul medical este inregistrat in registrul unic al cabinetelor pentru aceste specialitati.
- Formularul de bilet de trimitere catre alte specialitati, respectiv pentru internare utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate este formular cu regim special, unic pe tara.
- A fost modificata prevederea conform careia in relatiile contractuale cu casele de asigurari de sanatate furnizorii de servicii medicale paraclinice erau obligati sa efectueze investigatii medicale paraclinice numai in baza biletului de trimitere, cu conditia ca medicul care a eliberat biletul de trimitere sa se afle in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala furnizorul de servicii medicale paraclinice. Astfel, medicul care a eliberat biletul de trimitere trebuie sa se afle in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi desfasoara activitatea sau cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatilor Judecatoresti, respectiv cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, iar furnizorul de servicii medicale paraclinice sa se afle in relatie contractuala cu oricare din casele de asigurari de sanatate enumerate anterior.
- A fost introdusa o noua prevedere conform careia conditiile in care medicii de specialitate din specialitati paraclinice isi pot desfasura activitatea la unul sau mai multi furnizori aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, sunt urmatoarele:
a) furnizorii la care isi desfasoara activitatea sa se afle in raza administrativ-teritoriala a aceleiasi case de asigurari de sanatate sau in raze administrativ-teritoriale ale caselor de asigurari de sanatate invecinate
b) programul de lucru al medicului respectiv cuprins in contractele incheiate cu casa/casele de asigurari de sanatate nu trebuie sa depaseasca 52,5 ore/saptamana.
- Furnizorii de servicii de medicina dentara pot contracta cu casa de asigurari de sanatate servicii medicale paraclinice de radiologie-radiografii retroalveolare si panoramice din fondul alocat serviciilor medicale paraclinice, incheind in acest sens un act aditional la contractul de furnizare de servicii de medicina dentara, in conditiile stabilite prin norme.
- Prevederile conform carora cheltuielilor ocazionate de activitatile desfasurate in camera de garda din cadrul spitalelor sunt cuprinse in structura tarifului pe caz rezolvat au fost completate. Astfel, acele cazuri pentru care se acorda servicii medicale in camera de garda din cadrul spitalelor sunt considerate cazuri rezolvare prin spitalizare de zi, numai pentru cazurile neinternate prin spitalizare continua.
- Posibilitatea reducerii termenului de decontare a sumelor corespunzatoare medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu eliberate de farmacii, in sensul ca aceasta se poate face pana la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de catre farmacie la casa de asigurari de sanatate, pentru medicamentele decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
- Reglementarea pentru furnizorii aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate a conditiilor de reziliere a contractelor, in sensul introducerii de penalitati graduale pana la aplicarea masurii de reziliere a contractului.
- Pentru medicii din centrele de dializa private aflate in relatie contractuala cu Casa Nationala de asigurari de Sanatate a fost prevazuta posibilitatea de a elibera bilete de trimitere catre specialitatile clinice ,recomandari de internare.
- Au fost introduse prevederi referitoare la serviciile medicale de consultatii si diagnostic ce pot fi furnizate la distanta.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va elabora normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania, a Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, a Colegiului Farmacistilor din Romania si a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor, precum si a organizatiilor patronale si sindicale reprezentative din domeniul medical, aprobate prin ordin al ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
De asemenea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va aviza normele proprii de aplicare a contractului-cadru, adaptate la specificul organizarii asistentei medicale, elaborate in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si de Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care se aproba prin ordin al ministrului sanatatii publice si al ministrilor si conducatorilor institutiilor centrale cu retele sanitare proprii.
Comentarii articol (0)