Potrivit prevederi proiectului noului Cod de procedura penala, inculpatul are oportunitatea de a negocia cu procurorul conditiile acordului sau si astfel, de a participa la procesul de luare a deciziei in cadrul stabilirii pedepsei, fara a neglija drepturile persoanei vatamate
Ministerul de Justitiei considera ca acordul de recunoastere a vinovatiei reprezinta o solutie legislativa inovatoare ce va asigura solutionarea cauzelor intr-un termen optim si previzibil, fiind totodata un remediu pentru eliminarea unei deficiente majore a sistemului judiciar roman, respectiv durata mare a desfasurarii procedurilor judiciare.
Ca si judecata efectuata pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala, judecata pe baza acordului de recunoastere a vinovatiei este o forma abreviata a judecatii pentru anumite infractiuni, in vederea responsabilizarii partilor din proces si a degreva instantele de judecata.
Acordul se poate incheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult 5 ani, si numai atunci cand, din probele administrate, rezulta ca exista suficiente date cu privire la existenta faptei pentru care s-a pus in miscare actiunea penala si cu privire la vinovatia inculpatului.
Acordul este supus controlului instantei cu privire la obiectul sau si la conditiile incheierii, iar, in cazul admiterii, instanta va dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsa ce nu poate fi mai mare decat cea solicitata de procuror prin acord.
In cazul respingerii acordului de catre instanta de judecata, procurorul va continua urmarirea penala in procedura de drept comun.
Potrivit Ministerului Justitiei, procedura acordului de recunoastere a vinovatiei nu numai ca reduce durata judecarii cauzei, dar simplifica si activitatea din cadrul urmaririi penale.
"De altfel, unul din cele mai des intalnite argumente in favoarea acestei proceduri este acela al avantajului economic care, intr-o masura sau alta, favorizeaza aproape toate partile unui proces, dar mai ales statul, care are posibilitatea de a economisi resurse banesti si umane esentiale", potrivit expunerii de motive a noului Cod de procedura penala.
Proiectul noului Cod de procedura penala a fost aprobat in sedinta Guvernului din 25 februarie 2009 si a fost trimis la Parlament, pentru dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (0)