Amenda pentru depășirea limitei de viteză poate să fie dată atât de polițistul care a constatat că ai depășit viteza (operatorul radar), cât și de cel care te oprește câțiva kilometri mai încolo și care nu se afla lângă operatorul radar. Numeroși șoferi au contestat că ar fi legal ca un alt polițist să te oprească și să-ți întocmească procesul-verbal de contravenție pentru depășirea limitei de viteză și unii dintre ei au și câștigat în instanță procese pe tema asta.
Tocmai de aceea, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), întrebată cu privire la dezlegarea acestei chestiuni, a venit să tranșeze problema: e legal aplicată amenda și în acest din urmă caz -- operatorul radarului, care-l surprinde pe șofer depășind limita legală de viteză, transmite prin radio unui coleg informațiile relevante pentru ca acesta din urmă (chiar dacă nu este el însuși cel care a constatat contravenția) să-l oprească în trafic pe șofer și să-l amendeze.
"(...) poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier", stabilește ICCJ în Decizia nr. 4/2017, iar interpretarea a devenit de curând general obligatorie.
Judecătorii au considerat că ar fi destul de greu ca una și aceeași persoană să constate fapta și să-l și oprească pe conducător în trafic pentru a-i întocmi procesul-verbal și pentru a-i aplica sancțiunea. Mai ales dacă ne gândim la cei care depășesc limita de viteză pe autostradă, ar fi destul de greu pentru agentul constatator să-l prindă din urmă pe șofer pentru a-i putea face proces-verbal, dar mai ales periculos, așa cum a ținut să sublinieze și instanța supremă.
Problema legalității procesului-verbal s-a pus în contextul prevederilor legale referitoare la cum se întocmește un astfel de act (Ordonanța Guvernului nr. 2/2001). Principala problemă ridicată era dacă poate fi valabil un act întocmit de altcineva decât agentul constatator, în contextul în care ordonanța impune fix acest aspect ca o condiție de valabilitate a actului. Instanțele fie au dat dreptate șoferilor, anulând procesele astfel întocmite, fie le-au respins cererile, tocmai de aceea era necesar ca ICCJ să tranșeze problema.
Dacă depășești viteza legală, riști chiar să rămâi fără permis
Pentru fiecare categorie de drum există o limită legală de viteză, iar uneori există limite de viteză și pentru anumite condiții meteo sau ale drumului pe care circulăm. De asemenea, în localități, se pot stabili limite maxime de viteză și peste cea generală de 50 km/h, dar nu mai mult de 80 km/h, cât și limite minime - minimum 30 km/h.
Sectorul de drum | Limita maximă de viteză | |
---|---|---|
În localități | 50 km/h | |
În afara localității | Pe autostrăzi | 130 km/h |
Pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) | 100 km/h | |
Pe celelalte categorii de drumuri | 90 km/h |
Potrivit Codului rutier, amenzile se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, adică 145 de lei. Practic, amenzile rutiere încep de la 290 de lei și pot ajunge până la 14.500 (adică echivalentul a 100 de puncte-amendă).
Șoferii care depășesc limitele admise de viteză pot fi sancționați cu amenzi între 290 și 2.900 de lei, după cum urmează:
- depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare;
- depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
- depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
- depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă șase puncte de penalizare;
- depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.
De asemenea, șoferii pot fi amendați cu două sau trei puncte-amendă și dacă circulă în mod nejustificat cu o viteză de cel puțin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.
Comentarii articol (1)