Proiectul Legii manualului școlar a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Educației Naționale (MEN) în cursul anului trecut, a fost adoptat de către Guvern și Parlament, iar recent judecătorii CCR l-au găsit neconstituțional. Judecătorii au decis că Legea manualului școlar este neconstituțională, deoarece a fost votată folosindu-se procedura de adoptare a unei legi organice, în timp ce această lege face parte din categoria legilor ordinare.
Proiectul are ca obiectiv declarat reglementarea regimului manualului şcolar în învăţământul preuniversitar. Legea manualului școlar prevede că acesta este “un bun de interes public” și “principalul instrument de lucru al elevului”, iar el “reflectă programa școlară aferentă disciplinelor/modulelor de pregătire din curriculumul național, în viziunea autorului/coautorilor, potrivit diverselor contexte de învățare și grupuri-țintă”.
Potrivit acestui proiect de act normativ, manualele școlare sunt elaborate de autori sau coautori, iar conceptul (conţinutul) manualului este achiziționat de către MEN. Manualele se vor prezenta în patru formate: în cel tipărit, în format digital, în variantă digitală interactivă și în format Braille.
Elaborarea manualelor școlare se va face atunci când curriculumul național a fost modificat și au fost introduse discipline sau module de pregătire noi, când au fost elaborate programe școlare noi pentru anumite discipline, când există discipline care nu au manuale aprobate sau când programele școlare pentru anumite discipline au fost modificate mai mult de 25%.
Acest act normativ ar urma să centralizeze toate reglementăile legate de elaborarea manualelor școlare, deoarece, în prezent, regimul manualelor școlare din învățământul preșcolar este reglementat prin nu mai puțin de patru acte normative, și anume: Legea educației naționale nr. 1/2011, Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.559/2013 privind regimul manualelor școlare în învățământul preuniversitar, Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.411/2017 privind elaborarea manualelor școlare pentru clasa a V-a în anul școlar 2017-2018 și Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.
Atenție! Proiectul Legii manualului școlar nu se va putea aplica decât dacă se va relua procesul legislativ, de această dată votul decisiv urmând să fie dat de Camera Deputaților, nu de Senat, așa cum s-a întâmplat acum.
Comentarii articol (1)