Un pic mai mult de jumătate din orele din zi trebuie să ne asigurăm că nu-i deranjăm pe vecinii noștri. Potrivit Legii nr. 61/1991, orele de liniște sunt în intervalul 22:00 - 8:00 și între 13:00 și 14:00.
"(...) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora", scrie în lege, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei.
Obligația asta ne revine atât ca simplii cetățeni, locatari, cât și ca persoane care fac parte dintr-o firmă care are sediul într-o clădire unde se află și locuințe ori ca localuri. Amenda e aceeași, fie că vine pe persoană fizică, fie că vine pe firmă.
Totuși, în cazul firmelor, dacă se insistă cu programul de gălăgie, în lege scrie că se poate cere de poliție chiar și întreruperea activității localului pentru cel puțin zece zile și cel mult o lună. Altfel spus, dacă amenzile nu par să-și facă efectul, se poate dispune "măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile".
E cazul să precizăm aici că există momentan un proiect de lege în Parlament care prevede inclusiv pedepse cu închisoarea pentru vecinii gălăgioși și care ignoră cu totul avertizările și sancțiunile primite pentru nerespectarea orelor de liniște.
Notă: Dacă considerați că ați primit o amendă nemeritată sau că există probleme cu procesul-verbal de contravenție prin care ați fost amendat, puteți să faceți plângere la judecătorie împotriva acestuia, în termen de 15 zile de la comunicare.
Comentarii articol (212)