În perioada aceasta au loc probele orale din cadrul examenului de bacalaureat, dar e prima dată, de când se țin aceste probe, când ele se susțin la începutul semestrului al II-lea, iar nu la final. Într-o recentă intervenție la RFI, Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, a susținut că organizarea acestor probe orale la început de semestru e contrară legii, întrucât liceenii nu sunt absolvenți acum.
“Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat”, scrie în Legea educației naționale nr. 1/2011. Mai departe, în lege scrie că examenul național de bacalaureat constă în susținerea următoarelor probe:
- proba A de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
- proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
- proba C de evaluare a competenței lingvistice la două limbi de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal;
- proba D de evaluare a competențelor digitale;
- proba E scrisă de evaluare a competențelor formate pe durata învățământului liceal, adică cele trei probe scrise din vară.
În perioada aceasta se țin probele A, B, C, D, care fac parte din examenul de bacalaureat, examen pentru care există cerința ca liceenii să fi promovat clasa a XII-a pentru a-l putea susține, dacă ne uităm la textul citat mai sus.
“Evaluările A, B, C și D prevăzute la art. 77 alin. (4) (din Legea educației și care se referă la înșiruirea de mai sus –n.red.) se organizează și se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în timpul anului școlar, pe parcursul semestrului al II-lea, în fața unei comisii prezidate de directorul unității de învățământ și numite prin decizie a inspectorului școlar general, în condițiile stabilite prin metodologie specifică”, scrie în aceeași lege.
Așadar, nu există prevăzută în lege cerința expresă ca aceste evaluări să se facă obligatoriu la finalul semestrului II. Ar face însă acest lucru ca probele să poată fi contestate pentru că sunt ilegale?
Marius Nistor consideră că există și probleme de organizare în alegerea acestei perioade, pentru că elevii trebuie să fie simultan și la ore, la fel și cadrele didactice. “Gândiți-vă că, în aceeași zi, elevii trebuie să participe și la competențe și, totodată, să își facă și orele de curs. Lucrul este valabil și pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil”, spune liderul de sindicat Marius Nistor la RFI.
Notă: Am trimis o solicitare pentru lămurirea acestei posibile probleme și la Ministerul Educației Naționale. De îndată ce vom primi un răspuns, vom reveni cu detalii.
Comentarii articol (0)