Personalul medical și auxiliar din sistemul sanitar de stat primește de acum sporuri pentru condiții de muncă ce ajung, în unele cazuri, până la 85% raportat la salariul de bază. Sporurile și condițiile de acordare a acestora se regăsesc în Hotărârea Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind acordarea acestor sporuri, adoptat joia trecută de Executiv și publicat deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 284 din 30 martie 2018.
Sporul pentru condiții de muncă se acordă, conform actului, angajaților care lucrează în condiţii de muncă vătămătoare, periculoase, deosebit de periculoase, condiţii grele de muncă, periculoase sau vătămătoare, în unităţi cu specific deosebit, în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, sau condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare, altitudine sau căi de acces dificile.
Vorbim de sporuri de 15% până la 25% din salariul de bază pentru personalul din unități de boli infecțioase (inclusiv din cele de cercetare), pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţii şi compartimente cu paturi de neonatologie, precum și pentru cei din sala de nașteri. Același spor e prevăzut și pentru cei din laboratoare/ compartimente de analize medicale.
Apoi, avem sporuri ceva mai mari pentru cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase. Mai exact, un spor de la 65% până la 85% din salariul de bază pentru (exemple):
- personalul medical și auxiliar care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave, care lucrează teste HIV/SIDA, din compartimentele/centrele de arși sau din Spitalul Tichilești - leprozerie;
- personalul medical și auxiliar din institutele de medicină legală;
- personalul din structurile de cercetare care lucrează în unităţi de pneumoftiziologie;
- personalul medical şi auxiliar din serviciile de ambulanţă și din structurile de primire a urgențelor, precum și pentru cei din secții și compartimente cu paturi de ATI și de terapie intensivă.
La capitolul sporurilor pentru condiții periculoase, actul cuprinde sporuri de la 50% până la 75% din salariul de bază pentru personalul medical și auxiliar din CPU, de exemplu, dar și sporuri între 35% și 50% pentru personalul din structurile de cercetare ştiinţifică ale spitalelor de psihiatrie, de pildă.
Sporul pentru condiții periculoase e de la 10% până la 15% din salariul de bază (cei care lucrează neprotejat cu lasere de mare putere, în cabinete de boli infecțioase sau în cabinetele de dermatovenerologie, unde se tratează boli transmisibile.
În continuare, actul mai cuprinde sporuri pentru condiții vătămătoare, de 10%, de 7% sau de 5%.
Criteriile în baza cărora se poate acorda sporul pentru condiții deosebit de periculoase, periculoase sau vătămătoare sunt următoarele:
- înregistrarea de îmbolnăviri profesionale şi boli legate de profesie ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
- existenţa indicilor de morbiditate în raport cu riscurile de la locul de muncă;
- înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă;
- riscul de îmbolnăvire şi accidentare determinat de depăşiri ale noxelor profesionale, fizice, chimice, fizico-chimice, biologice, suprasolicitarea unor funcţii şi sisteme ale organismului.
De asemenea, sunt categorii de sporuri care se vor acorda întregului personal care lucrează în unități sanitare cu specific deosebit. Aici, actul cuprinde sporuri de până la 15%. Iar pentru cei care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate, situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate, sporurile propuse sunt de până la 20%.
În fine, pentru personalul care lucrează în condiții deosebite de stres sau risc, hotărârea de Guvern cuprinde sporuri de până la 15%.
Comentarii articol (16)