Condamnații încarcerați pot ieși mai repede din închisoare prin intermediul liberării condiționate, în condițiile din Codul penal. În perioada 2014-2018, după cum arată o statistică recentă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, aproape 51.000 de deținuți au fost liberați condiționat.
Au vocație să beneficieze de liberarea condiționată deținuții condamnați care îndeplinesc anumite condiții cumulativ:
- au executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește zece ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de zece ani;
- se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
- au îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedesc că nu au avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
- instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Asta, în cazul pedepsei închisorii. Dacă vorbim de persoane încarcerate pe viață e nevoie de o executare efectivă de 20 de ani de detențiune și de o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, plus îndeplinirea ultimelor două condiții de mai sus.
Cât despre cei care au împlinit vârsta de 60 de ani, Codul penal prevede că e nevoie de executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește zece ani, sau a cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani.
Fără a intra prea mult în detalii, trebuie știut că cei care ies din închisoare având doi sau mai mulți ani din pedeapsă rămași neexecutați sunt supuși unor măsuri de supraveghere și au anumite obligații precise, stabilite la momentul ieșirii din detenție: să se prezinte la serviciu de probațiune când i se cere, să urmeze anumite cursuri, să primească vizitele supraveghetorului ș.a. Li se poate impune inclusiv să nu se ducă în anumite locuri, la anumite persoane, să nu conducă și să nu poarte arme.
Întoarcerea în detenție
Evident, comiterea unei noi fapte îi aduce înapoi în detenție. Chiar dacă pentru această nouă faptă penală condamnarea intervine (mult) mai târziu, restul de pedeapsă rămasă se va executa, fără dar și poate, liberarea condiționată fiind revocată.
Revocarea liberării și întoarcerea în detenție intervine și dacă deținutul eliberat nu-și îndeplinește obligațiile impuse. Să zicem că i s-a pus în vedere să nu ia legătura cu victima și cu familia acesteia și nu a ținut de cont de interdicție. Judecătorul are posibilitatea aici să-l trimită înapoi în închisoare.
Anularea liberării condiționate are loc atunci când pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârșise o infracțiune până la acordarea liberării, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen.
Obținerea liberării condiționată ar putea să devină și mai ușoară în viitor
Nu speculăm, ci ne uităm doar la un proiect de lege pe care parlamentarii l-au adoptat anul trecut și care nu a ajuns să se aplice pentru că atât opoziția parlamentară, cât și președintele statului și Curtea Supremă l-au adus în atenția Curții Constituționale. Reglementarea acestui proiect ar putea să-și reia însă procesul legislativ chiar în următoarea sesiune legislativă, respectând indicațiile Curții Constituționale.
Dacă deținuților le trebuie acum ca executate cel puțin două treimi din pedeapsă, parlamentarii au decis pentru doar jumătate din pedeapsă. Și deținuții peste 60 de ani ar putea ieși mai repede din închisoare, cu doar o treime din pedeapsă executată.
Cât despre ultima condiție din cele patru, parlamentarii votaseră pentru inexistența unor probe din care instanţa să aprecieze că persoana condamnată nu s-ar fi îndreptat şi nu s-ar putea reintegra în societate - altfel spus, judecătorul ar trebui să se raporteze la niște probe pentru a decide dacă deținutul merită sau nu să iasă din închisoare.
Prin comparație cu reglementarea actuală, ieșirea din închisoare prin liberare condiționată s-ar face, așadar, mai repede (poate nu neapărat mai ușor).
Comentarii articol (3)