În esență, suspendarea actului administrativ înseamnă că acesta nu va mai fi pus în executare - cel puțin pe perioada suspendării.
Opțiunea de a cere suspendarea actului administrativ este deschisă oricărei persoane care a demarat procedurile de revocare (și, dacă este cazul, de anulare) a unui act administrativ. Puteți citi mai multe despre aceste proceduri aici, aici și aici.
Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede care este procedura de suspendare a unui act administrativ pe care o persoană îl consideră vătămător. Cum spuneam mai sus, condiția primară pentru a se cere suspendarea actului administrativ este să se fi demarat procedura de revocare a acestuia, în fața autorităților administrative (procedura prealabilă).
După aceea, trebuie: (i) să existe riscul unei pagube iminente materiale, cauzate de către actul administrativ, în sine, și (ii) să existe o îndoială serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, persoana interesată poate să ceară suspendarea actului administrativ aceleiași instanțe competente să soluționeze cererile de anulare a unui act administrativ.
Atenție! Odată dispusă suspendarea, pentru a fi menținută, trebuie introdusă o cerere de anulare, în 60 de zile (dacă, bineînțeles, nu s-a obținut revocarea actului administrativ, în cadrul procedurii prealabile).
În ceea ce privește soluționarea cererii de suspendare, aceasta se va soluționa de urgență, cu precădere și cu citarea părților. De asemenea, trebuie depusă întâmpinare la dosar, cu cel puțin trei zile înainte de termenul de judecată.
Hotărârea pronunțată de instanță este executorie, de drept. Și chiar dacă se poate face recurs împotriva acesteia, recursul nu întrerupe suspendarea.
În final, mai trebuie menționat că, dacă un act administrativ este suspendat iar, ulterior, este emis altul identic, ultimul va fi suspendat de drept.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)