Tocmai pentru că lipsește o schemă de ajutor de stat, cota CAM trebuie să rămână la valoarea normală de 2,25% până când va exista o astfel de schemă. Asta înseamnă că trebuie rectificate declarațiile depuse pe ultimele luni și trebuie plătite diferențele de bani.
Marți, Fiscul a venit cu o nouă versiune electronică a declarației 112 și, spre surprinderea multor contabili, cu obligația depunerii unor rectificative pentru cei care au aplicat cota redusă de 0,3375% la CAM în domeniul construcțiilor. D112 permite acum doar calcularea CAM cu procentul normal de 2,25%, în contextul în care facilitățile acordate acestui domeniu nu se pot aplica trecând peste prevederile legislației ajutorului de stat.
Potrivit specialiștilor de la Saga Software (blogul creat pentru utilizatorii programului de contabilitate Saga), declarațiile pentru lunile anterioare trebuie refăcute (rectificative pentru ianuarie, februarie și martie, în cazul celor care au depus deja), recalculând CAM de la 0,3375% la cota normală de 2,25%.
Notă: Reamintim că, în domeniul construcțiilor, Guvernul a decis să acorde, în ultimele zile ale anului trecut, niște facilități fiscale pentru perioada 2019-2028: scutirea plății contribuției la sănătate și a impozitului pe veniturile salariale, 21,25% contribuția la pensii (în loc de 25%) și contribuția asiguratorie de muncă de 0,3357% în loc de 2,25%. Facilitățile se aplică însă condiționat, cifra de afaceri din activitățile din domeniul construcțiilor trebuind să fie tot timpul de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. Specialiștii de la EY România cred că se pregătesc însă modificări la aceste facilități în următoarea perioadă.
Desigur, aici e vorba și de plata unor diferențe de bani, din moment ce cota de contribuție crește, dar nu ar fi vorba numai de diferența de cotă, ci ar putea fi vorba și de sumele accesorii, aferente nedeclarării. "Depunerea rectificativelor va duce la creșterea obligațiilor de plată precum și la apariția unor dobânzi accesorii. La 10.000 lei fond de salarii diferența de contribuție este de 191 lei. Cheltuieli accesorii la această diferență sunt de circa 0,02% pe zi + 100 lei minimum penalitate de nedeclarare. Deși culpa nu este a contribuabililor. ANAF nu ar fi trebuit să creeze cod bugetar și nici să permită declararea cotei reduse sau validarea declarațiilor cu cotă redusă a CAM (...) PDF-ul nou este deja implementat în versiunea de pe site, 512, inclusiv calculul cu cota de 2,25% la cei care aplică regimul pentru construcții", scriu cei de la Saga Software.
De fapt, totul era previzibil
Specialiștii în fiscalitate au avertizat de la începutul acestui an că e nevoie de o schemă de ajutor de stat în legătură cu facilitățile din OUG nr. 114/2018 (chestiune menționată și în ordonanță), iar Guvernul nu a venit cu nimic în acest sens până în februarie, când se trăgeau primele semnale de alarmă (fiind prima luna în care se făceau declarațiile și plățile). Din perspectiva PwC România, de exemplu, aplicarea facilităților fiscale era blocată la momentul respectiv, în lipsa acestei scheme de ajutor de stat.
Dan Manolescu, tax partner la Soter & Partners afirma, tot în februarie, că până când e aprobat ajutorul de stat, doar facilitățile fiscale aplicate salariatului se pot aplica în mod normal, dar cota redusă la CAM este imposibil de aplicat în lipsa schemei de ajutor de stat. Reamintim că legislația din domeniul ajutorului de stat impune necesitatea de a obține aprobarea Comisiei europene. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 prevede că „orice intenție de instituire a unei măsuri de ajutor de stat nou se notifică Comisiei Europene”.
Iată că Fiscul a tras și el semnalul de alarmă cu privire la CAM, dar abia la jumătatea lunii aprilie, adică relativ târziu, se plâng contabilii.
Notă: Redacția noastră a adresat deja, de lunile trecute, o întrebare Guvernului și Ministerul Finanțelor Publice privitor la schema de ajutor de stat în privința acestor facilități fiscale, dar nu am primit niciun răspuns până la acest moment.
Comentarii articol (2)