În perioada 2019 - 2028, angajatorii din domeniul construcțiilor plătesc taxe salariale reduse pentru lucrătorii proprii, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Totuși, facilitățile fiscale respective au adus probleme mari în practică pentru angajatori.
Din acest motiv, Guvernul pregătește modificări la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de facilitățile fiscale pentru construcții. Așa au spus miercuri, la o întâlnire cu presa, Claudia Sofianu și Alex Milcev, parteneri la EY România.
Cei doi specialiști au indicat că Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, este cel care a promis rezolvarea problemelor. Însă, deși autoritățile sunt conștiente de ceva timp de problemele ordonanței, până în momentul de față nu a apărut în spațiul public nicio propunere oficială concretă pentru rezolvarea acestora.
„Observația practică și din proiectele pe care le-am avut și din discuțiile pe care le-am avut cu clienții noștri este că, din păcate, [facilitățile fiscale] nu și-au atins scopul. (...) Pornind de la codurile CAEN și continuând cu acel procentaj [de 80%] din cifra de afaceri ca urmare a unor activități desfășurate și legate de respectivele coduri CAEN. Există pe piață companii mari care prestează astfel de activități, dar care nu ating plafonul [de 80%] și care nu pot să beneficieze de facilitățile fiscale. Și sunt alții care, în mod majoritar, desfășoară activități care nu sunt neapărat din cele încadrabile și care, circumstanțial, au ajuns să beneficieze de facilități. Nu punem la îndoială buna-credință, însă rezultatul nu este cel pe care și l-a dorit acest sector de activitate în momentul în care au început discuțiile cu autoritățile”, a explicat Claudia Sofianu.
Din ianuarie 2019 și până acum, specialiștii au atras atenția asupra mai multor probleme pe care le au facilitățile fiscale pentru domeniul construcțiilor. De exemplu, poate cea mai criticată condiție este cea de a avea cel puțin 80% din cifra de afaceri din activități de construcții. Totodată, au fost critici și apropo de lista codurilor CAEN pentru care se aplică facilitățile, în sensul că lipsesc de pe ea activități esențiale pentru domeniul construcțiilor.
O altă problemă majoră este obligarea tututor angajatorilor din construcții să asigure un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei, în condițiile în care nu toți beneficiază de facilitățile fiscale. În plus, problematic mai este că salariații cu normă parțială nu beneficiază de facilitățile fiscale dacă au venituri lunare brute mai mici de 3.000 de lei.
Conform OUG nr. 114/2018, angajatorii din domeniul construcțiilor beneficiază de scutirea plății contribuției la sănătate și a impozitului pe veniturile salariale. Totodată, contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%) și contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%) se achită în cuantum redus. Iar atunci când vine vorba de muncă în condiții deosebite sau speciale, angajatorul este scutit de cotele suplimentare de contribuție la pensii.
O primă condiție pentru a beneficia de facilități este ca cifra de afaceri din activitățile din domeniul construcțiilor să fie tot timpul la cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. Celelalte condiții pentru aplicarea taxelor salariale reduse sunt ca angajatorul să-și desfășoare activitatea în domeniile enumerate aici și ca veniturile lunare brute ale salariaților să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei.