Una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite de către angajatorii din domeniul construcțiilor, pentru a beneficia de taxe salariale reduse, are legătură cu cifra de afaceri.
Mai precis, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 leagă aplicarea taxelor salariale reduse de condiția ca cifra de afaceri realizată de agajator din activitățile de construcții să fie de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică taxele salariale reduse.
Cu alte cuvinte, există riscul ca firmele care desfășoară și alte activități în afară de cele din domeniul construcțiilor să se încadreze „pe sărite” la taxele salariale reduse. Asta s-ar traduce prin fluctuații semnificative ale salariului net al angajaților, chiar și de pe o lună pe alta.
„Activitatea în construcții este sezonieră. Ordonanța [de urgență a Guvernului nr. 114/2018] spune că trebuie să urmărești în mod regulat cifra de afaceri, astfel încât scutirea să o poți aplica din momentul în care ajungi la o cifră de afaceri de minimum 80% pentru acele coduri CAEN. Ce facem? În ianuarie am avut 70%, în februarie am avut 80%, în martie am făcut 95% - aplic scutirea. În aprilie s-a întâmplat ceva, cifra mea de afaceri din acele coduri CAEN a scăzut, să zicem, la 70% - nu aplic scutirea. Care este provocarea angajatului? Există o predictibilitate apropo de venitul net pe care el îl poate realiza? Nu este”, a explicat recent Stela Andrei, director impozit pe venit și contribuții sociale la EY România, în cadrul unei conferințe anuale de fiscalitate.
Practic, un salariat cu un venit brut lunar de 5.000 de lei, de exemplu, se poate trezi că într-o lună are un salariu net de 3.937 de lei, iar în alta are un salariu net de 2.925 de lei. De ce? Păi, în primul caz angajatorul se încadrează la taxele salariale reduse, iar în al doilea nu se încadrează.
Așadar, cifra de afaceri din activitățile din domeniul construcțiilor trebuie să fie tot timpul la cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, altfel taxele salariale reduse nu se aplică.
O altă problemă semnalată de Stela Andrei, în acest caz, este mutarea salariaților de la o firmă la alta, dacă una nu beneficiază de povara fiscală redusă, iar cealaltă beneficiază.
Taxele salariale aplicabile domeniului construcțiilor între 2019 și 2028, care se declară, de luna viitoare, prin formularul 112, și se achită la stat, sunt următoarele:
- scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);
- scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);
- cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);
- cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).
Pe deasupra, angajatorii trebuie să țină cont că în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse.
Comentarii articol (1)