După cum stabilește Legea nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, la alegerile prezidențiale din acest an, românii din străinătate își vor putea exercita dreptul la vot prin corespondență, dar și direct la secțiile de votare organizate în afara graniței, timp de aproape trei zile.
Pentru a se evita cozile și problemele apărute la anterioarele alegeri, cei ce doresc să voteze în afara țării au fost sfătuiți să se înscrie în Registrul electoral, ca alegători în străinătate.
Alegătorii care vor să voteze în afara țării s-au putut înregistra ca alegători în străinătate doar până la sfârșitul zilei de 15 septembrie 2019, după ce Guvernul a decis să prelungească termenul inițial pentru înscrierea în Registrul electoral. Termenul anterior a fost 11 septembrie. La finalul perioadei de înscrieri, în Registrul electoral s-au înscris aproape 80.000 de români aflați în străinătate.
Potrivit datelor publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), 38.944 de persoane au optat pentru votul la secțiile organizate în străinătate, în timp ce 41.003 persoane au decis să voteze prin corespondență.
Înregistrarea s-a putut face online pe un website realizat de AEP, respectiv www.votstrainatate.ro, cei interesați având două variante: să opteze pentru votul la secția de votare sau pentru votul prin corespondență.
Indiferent de opțiune, cei ce s-au înregistrat ca votant în străinătate au furnizat autorităților o serie de date personale, precum nume, prenume, cod numeric personal, adresă de corespondență, număr de telefon, adresă de e-mail etc.
Chiar și în cazul în care nu s-au înscris ca votanți în străinătate, cei aflați peste graniță vor putea totuși să voteze la secțiile de votare din alte țări. Mai exact, aceste persoane vor putea vota pe listele electorale suplimentare, dar această variantă este de durată, deoarece membrii biroului electoral sunt nevoiți să înregistreze de mână datele pe care votantul ar fi putut să le transmită online.
Comentarii articol (0)