Propunerea legislativă a fost întoarsă la Senat pentru ca senatorii să decidă definitiv asupra unor articole introduse în proiect după trecerea lui prin comisiile Camerei Deputaţilor, în vara anului trecut.
La această etapă a parcursului legislativ, parlamentarii din Comisia juridică a Senatului au introdus prevederea ca persoanele pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie (concret, sunt vizate infracțiunile de luare/dare de mită și trafic de influență) îşi vor pierde dreptul de a primi pensie de serviciu. De asemenea, pe durata acţiunii penale pentru infracţiunile de corupţie, cei ce primesc pensie de serviciu vor avea acest drept suspendat, primind doar pensie de stat, până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Dacă instanţa decide clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea, încetarea procesului penal sau renunţarea la aplicarea pedepsei, persoanele vizate vor fi repuse în drepturi şi vor primi pensia specială şi pentru perioadele în care au fost lipsite de acest drept.
Propunerea mai stabileşte că dreptul la pensia specială se va pierde ca urmare a unei condamnări definitive pentru o faptă de corupție, indiferent câți ani ar fi trecut de la momentul când s-a ispășit pedeapsa. Condiția esențială e ca fapta să fi fost comisă în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu.
Ce-și propune, de fapt, documentul este să facă o regulă aplicabilă acum doar parlamentarilor, magistraților, primarilor și aleșilor locali să se aplice și celorlalți beneficiari de pensii în baza unor legi speciale. Concret, vor pierde beneficiul pensiei speciale, potrivit acestei propuneri și în condițiile date, membrii personalului auxiliar al instanțelor/parchetelor, militarii, funcționarii publici parlamentari, personalul diplomatic și consular, cei la Curtea Constituțională, personalul profesionist din aviația civilă și cei de la Curtea de Conturi.
"Prin adoptarea acestei inițiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau așa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; condițiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie să fie la fel", scrie în nota care însoțește propunerea.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Ea trebuie să se întoarcă la Camera Deputaţilor pentru a primi votul final, urmând apoi să meargă spre promulgare la preşedintele ţării. Prevederile ei vor fi în vigoare abia după publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)