Temeiul în baza căruia se poate face recunoașterea și executarea amenzilor rutiere primite de români în alte state membre ale UE este clarificat de Decizia-Cadru a Consiliului 2005/214 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor financiare. Această decizie a avut rolul de a facilita și determina, printre altele, aplicarea transfrontalieră a amenzilor rutiere contravenționale.
Astfel, cum spuneam și mai sus, o amendă rutieră contravențională primită de români într-un stat membru al Uniunii Europene poate fi recunoscută și executată în România (când spun „poate”, nu mă refer la faptul că autoritățile române au dreptul să aleagă dacă să pună în executare sau nu amenda, ci că există cadrul legal care permite executarea amenzilor rutiere în România, dacă sunt primite de români pe teritoriul UE).
Pentru a se ajunge la o astfel de executare, în România, a amenzilor rutiere aplicate într-un alt stat UE, este nevoie de îndeplinirea unor condiții:
- să existe o decizie definitivă de sancționare prin care o persoană să fi fost amendată pentru încălcarea legislației rutiere într-un stat membru al UE;
- acea decizie să fi fost adoptată fie de o instanță, fie de o autoritate administrativă;
- persoana vizată de decizie să fi avut oportunitatea să îi fie judecată situația de o instanță competentă.
Atenție! Decizia Consiliului se referă, în general, la sancțiuni penale. Acest lucru ar putea crea impresia că o amendă contravențională rutieră nu ar intra în sfera de aplicare a deciziei. Lucrurile stau diferit, însă. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat, recent, faptul că natura administrativ-contravențională sau penală a amenzii a cărei executare se dorește nu este importantă. Atât timp cât persoana sancționată a avut oportunitatea să conteste amenda în fața unei instanțe competente, obligația de recunoaștere se aplică.
În același timp, există și anumite cazuri pentru care recunoașterea și executarea ar putea fi refuzată de către autoritățile române:
- certificatul care trebuie trimis de către autoritățile din statul european unde a fost aplicată sancțiunea nu există, este incomplet sau nu este corespunzător sancțiunii a cărei executare se cere;
- persoana vizată a fost deja sancționată, pentru aceeași faptă, în România sau în alt stat;
- fapta nu constituie o abatere de la legislația rutieră a statului unde a fost aplicată sancțiunea;
- fapta pentru care s-a aplicat sancțiunea a fost prescrisă în România, iar hotărârea se referă la fapte care intră în competența instanțelor române;
- există imunitate de care beneficiază persoana sancționată;
- persoana sancționată nu a fost informată cu privire la dreptul ei de a contesta sancțiunea și/sau cu privire la termenul de contestare;
- sancțiunea este sub 70 de euro (sau echivalentul unei astfel de sume);
- persoana amendată nu a fost prezentă la aplicarea sancțiunii sau nu s-a prezentat la locul unde urma să se desfășoare procesul care ar fi dus la aplicarea amenzii.
În legislația noastră, aceste chestiuni au fost transpuse de către Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
Comentarii articol (1)