Măsura cuprinsă în Ordonanța de urgență nr. 70/2020 se aplică din momentul trecerii de la starea de urgență la cea de alertă și până la sfârșitul acestei luni, adică între 15 și 31 mai 2020, și îi scutește pe cei ce primesc acum șomaj de deplasarea la agenția de muncă la care sunt înregistrați pentru obținerea vizei lunare.
De fapt, măsura regăsită în OUG 70/2020 nu face altceva decât să prelungească perioada în care șomerii sunt scutiți de obligaţia de a se prezenta lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrați pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă (viza lunară), scutire care s-a aplicat, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe toată perioada stării de urgenţă.
De altfel, așa cum a detaliat și redacția noastră în acest articol, cei care aveau dreptul la șomaj au beneficiat și de indemnizație pe toată perioada stării de urgență, chiar dacă acordarea ei ar fi trebuit să se încheie în acea perioadă.
După cum stabilește Legea șomajului, pot beneficia de acest drept cei care au rămas fără loc de muncă, care nu au niciun venit sau care au venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (500 de lei).
Tot Legea șomajului prevede și că șomerii au dreptul la indemnizație în funcție de stagiul de cotizare. Mai exact, cine a cotizat cel puțin un an la sistemul asigurărilor de șomaj (taxele salariale plătite de angajator) primește indemnizație timp de șase luni, cine a cotizat cel puțin cinci ani primește indemnizație timp de nouă luni, iar cine a cotizat mai mult de zece ani primește indemnizație timp de 12 luni. Valoarea acordată lunar ca ajutor de șomaj diferă și ea în funcție de stagiul de cotizare.
Comentarii articol (1)