Așa cum reiese dintr-un comunicat de presă, CJUE a hotărât joi, în cauza C-264/19, că, “în cadrul încărcării unui film pe o platformă video online fără acordul titularului dreptului de autor, Directiva 2004/48 nu obligă autoritățile judecătorești să ordone operatorului platformei video să furnizeze adresa de e-mail, adresa IP sau numărul de telefon al utilizatorului care a încărcat filmul în litigiu”.
În esență, directiva europeană apărută acum 16 ani, care stabilește furnizarea celor lezați a adreselor persoanelor care au încălcat un drept de proprietate intelectuală, vizează doar adresa poștală, nu și alte date.
Pentru a trage această concluzie, CJUE a constatat că, în ceea ce privește sensul obișnuit al termenului adresă, acesta nu vizează decât adresa poștală, mai exact, adresa de domiciliu sau a reședinței unei persoane. Cu alte cuvinte, de aici rezultă că termenul de adresă, așa cum e folosit în Directiva 2004/48, adică fără alte precizări, nu implică și adresa de e-mail, numărul de telefon sau adresa de IP (adresa de internet a unui calculator).
Apoi, CJUE își bazează hotărârea și pe studiul altor documente de drept al Uniunii Europene ce au ca subiect adresa de e-mail a unei persoane sau adresa IP, dar din niciunul nu reiese că utilizarea termenului adresă, fără alte precizări, înseamnă și numărul de telefon, adresa de e-mail sau cea IP.
“În aceste condiții, Curtea a concluzionat că noțiunea de «adrese» care figurează în Directiva 2004/48 nu vizează, în ceea ce privește un utilizator care a încărcat fișiere care încalcă un drept de proprietate intelectuală, adresa sa de e-mail, numărul său de telefon și nici adresa IP utilizată pentru încărcarea acestor fișiere sau adresa IP utilizată la ultima sa accesare a contului de utilizator”, mai scrie în documentul CJUE.
Aceasta hotărâre a CJUE apare după ce, în 2013 și 2014, două filme au fost încărcate pe platforma video YouTube, fără acordul companiei care deține drepturile exclusive de exploatare pentru aceste opere în Germania. După ce filmele au fost vizionate de zeci de mii de ori, firma germană a solicitat YouTube și Google (firma-mamă a platformei video) date privind acești utilizatori, dar acestea din urmă au refuzat să le furnizeze, în special când a fost vorba de adresele lor de e-mail, numerele de telefon, precum și adresele IP utilizate de aceștia, atât la momentul încărcării celor două filme, cât și la cel al ultimei accesări a contului lor Google/YouTube.
Comentarii articol (2)