„Conform OUG 158/2005, la angajatorul principal se depune formularul de concediu medical în original, iar la ceilalţi angajatori se depun copii xerox ale concediului medical pe care este scrisă sintagma „conform cu originalul”, semnate şi parafate de medicul emitent”, au explicat, pentru avocatnet.ro, reprezentaţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în februarie, anul acesta.
Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii medicale, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, un salariat trebuie:
- să îndeplinească stagiul minim de cotizare, respectiv de şase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical;
- să prezinte adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni.
Totuşi, aceste condiţii nu se aplică pentru concediile medicale acordate pentru bolile infectocontagioase din grupa A, în care este inclusă şi boală provocată de COVID-19, pentru măsura izolării, carantinării, pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, cancer sau SIDA.
Astfel, pentru situaţiile medicale amintite anterior, salariatul va primi concediu medical fără a se ţine cont de vechimea în muncă la angajatorul actual şi fără a-i fi necesară o adeverinţă privind zilele de concediu medical primite în ultimele 12 luni.
Reamintim că, din vara anului trecut, concediile medicale eliberate de medicii specialişti pot fi predate direct angajatorului, fără ştampila medicului de familie.
Merită să citești: Noutățile în materia concediilor medicale aplicabile de luna asta
Salariatul va primi indemnizaţie medicală pe acelaşi concediu medical de la fiecare angajator
Potrivit explicaţiilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, concediul medical înregistrat de către salariat îi dă dreptul acestuia de a primi indemnizaţie medicală de la fiecare angajator pentru care a fost îndeplinit stagiul minim de cotizare şi în funcţie de veniturile primite de la fiecare angajator.
"Pentru persoana asigurată care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare", se stipulează în OUG 158/2005.
Astfel, indemnizaţiile pentru concediile medicale pot fi achitate numai de către angajatorul sau angajatorii unde salariatul a îndeplinit stagiul minim de cotizare şi numai în raport cu veniturile realizate la acest angajator.
Aici, chiar de la 1 august, a apărut o noutate legislativă deosebit de importantă: pentru a sancționa situațiile tot mai frecvente în care angajații cu mai multe locuri de muncă își luau concediu doar la unii și la ceilalți, nu, Guvernul a modificat legislația concediilor medicale și a introdus o amendă pentru angajații care nu declară medicalul peste tot, la toți angajatorii săi. Vorbim de o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. Mai mult decât atât, persoanele respective vor risca să rămână fără indemnizația de concediu medical sau să fie obligate să dea banii înapoi. Tot de la 1 august, concediul medical poate fi eliberat doar pentru patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie, sau în limita a 15 zile calendaristice, dacă este oferit de medicul de specialitate din ambulatoriu.
Comentarii articol (3)